Helft Nederlanders gedraagt zich duurzamer


Het weer belangrijker aanjager voor duurzaam gedrag dan Al Gore

GRONINGEN, 20070903 -- Iets meer dan de helft van de Nederlanders is zich het laatste jaar duurzamer gaan gedragen. Meer nog dan Al Gore hebben vooral het extreme weer en berichten in de media hen aan het denken gezet over milieu en klimaat. De Rijksoverheid heeft de belangrijkste voorbeeldfunctie in het streven naar een meer duurzame maatschappij.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de Duurzaamheid Monitor 2007 van stichting iNSnet, die op 3 september werd gepresenteerd. De Duurzaamheid Monitor onderzoekt jaarlijks de drijfveren en belemmeringen voor duurzaam gedrag onder Nederlanders. In het internet panelonderzoek beantwoordden 1350 Nederlanders tussen 18 en 64 jaar vragen over hun duurzame gedrag in het algemeen en met betrekking tot onder andere voeding, reizen, kleding, mobiliteit en energie in het bijzonder.

Uit de resultaten blijkt verder dat veel meer mensen zich zorgen maken over milieu en klimaat dan vorig jaar. De invloed van Al Gore en zijn film An Inconvenient Truth is daarbij veel minder dan wel wordt verondersteld. "Natuurlijk is de media-aandacht voor de film van belang. Maar het is vooral het idee dat het weer de laatste jaren zichtbaar van slag is geraakt dat de mensen aanzet tot een groter milieubewustzijn," concludeert Peter van Vliet, voorzitter van stichting iNSnet en initiatiefnemer van de Duurzaamheid Monitor.

"Steeds meer mensen komen in beweging nu effecten van klimaatverandering in de beleving van mensen dichtbij komt. En ook al is niet elke hoosbui of warme winterdag rechtstreeks toe te schrijven aan klimaatverandering, mensen beleven die vormen van extreem weer wel intensief, omdat het direct in hun persoonlijke sfeer raakt."

De nationale overheid blijft volgens het onderzoek met stip aan kop als belangrijkste voorbeeld voor duurzaam gedrag. Ruim tweederde van de ondervraagden zegt zijn eigen duurzaam gedrag te spiegelen aan dat van de overheid. Bedrijfsleven en de burger zelf worden door respectievelijk 41 en 37 procent als initiator genoemd.

Dit staat volgens Van Vliet nog altijd haaks op het beleid waarbij duurzaamheid vooral aan de markt zelf wordt overgelaten. "De overheid moet volgens de ondervraagden meer zijn eigen rol spelen". Mede als gevolg van de aandacht voor het klimaat zegt 20% méér ondervraagden duurzame producten te kopen dan in 2006.

Een doorzettende trend daarbij is de bereidheid om meer te betalen voor duurzame producten, vooral als de eigen gezondheid daarmee is gebaat. Verder zijn milieu, klimaat en toekomst belangrijke drijfveren om duurzame producten te kopen. De hogere prijs is (nog steeds) de belangrijkste drempel om dat niet te doen.

98% van de ondervraagden die zich duurzamer zijn gaan gedragen geven aan dat ook in de toekomst te blijven doen. Het compenseren van CO2 uitstoot scoort overigens niet hoog als duurzaam gedrag: slechts 4% maakt er gebruik van.

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Flycatcher Internet Research uit Maastricht, namen deel ASN Bank, De Kleine Aarde, Provincie Utrecht, SenterNovem en Universiteit Wageningen. Het onderzoek bestond uit een algemene vragenlijst en uit vragen met betrekking tot de participanten, die werden beantwoord door een representatief panel van ca 1350 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het veldwerk werd verricht in de periode 4-4 tot 21-5 2007.

De uitkomsten van de Duurzaamheid Monitor leveren concrete en interessante uitgangspunten voor effectiever (duurzaamheids- en mvo) beleid en strategie, voor zowel overheid, bedrijfsleven als voor organisaties in de duurzame sector.
Een samenvatting van de resultaten is beschikbaar via de website: www.duurzaamheidmonitor.nl Een uitgebreide samenvatting en het algemene rapport zijn verkrijgbaar bij stichting iNSnet ( info@insnet.org ) en kunnen worden besteld via de website.


Over stichting iNSnet:

Stichting iNSnet richt zich op het ondersteunen en bevorderen van integrale duurzame ontwikkeling middels kennisontwikkeling en communicatie. De stichting heeft daartoe een internationaal platform ingericht voor nieuws, kennis en voorbeelden van toepassingen en resultaten in duurzame ontwikkeling. Daarnaast initieert en participeert iNSnet in projecten die (de kennis en communicatie over) duurzaamheid bevorderen. iNSnet is tevens uitgever van de websites www.duurzaamnieuws.nl en www.MVOnieuws.nl iNSnet is een onafhankelijke stichting en actief sinds 2002. www.insnet.nl en www.insnet.org

Over Flycatcher Internet Research:
Onderzoeksbureau Flycatcher is voortgekomen uit de Universiteit Maastricht. Het was het eerste bureau in Nederland dat zich volledig toelegde op online-onderzoek. De verbintenis met de Universiteit Maastricht biedt de mogelijkheid om nieuwe wetenschappelijke kennis te reflecteren naar de praktijk van het onderzoek. Flycatcher is ambitieus, progressief en innovatief, maar verliest "conservatieve" waarden niet uit het oog. Flycatcher hanteert betrouwbaarheid en ethische verantwoordelijkheid dan ook als uitgangspunt voor haar activiteiten. www.online-onderzoek.nl