Vakpersbericht: TNO voor LTO Noord Glaskracht op zoek

Goede waterkwaliteit inpandige waterbassins en tracking en tracing potplantenteelt

28 augustus 2007 - Twee teams met experts van TNO zullen van 3 tot 7 september werken aan twee concrete uitdagingen van twee glastuinbouwbedrijven. Aan het eind van de week presenteren zij hun zo concreet en praktisch toepasbaar mogelijke resultaten aan de bedrijven. De resultaten worden ook gepresenteerd op de Hortifair in oktober.

De Challenges in het kader van de samenwerking tussen TNO en LTO Noord Glaskracht zijn dit jaar aangedragen door de bedrijven Sion Orchids en Optiflor. Sion Orchids uit De Lier heeft een inpandig waterbassin aangelegd uit oogpunt van maximale benutting van de grondoppervlakte. Het inpandige waterbassin levert echter niet de gewenste waterkwaliteit op. Het team TNO-experts gaat op zoek naar de oorzaak en welke oplossingen er zijn om inpandige waterbassins te realiseren die continue de gewenste waterkwaliteit kunnen leveren voor de teelt.

Potplanten volgen

Optiflor uit Monster wil graag de planten in de kas gedurende de gehele teelt kunnen volgen. Dit om beter inzicht te hebben in het rendement van verschillende partijen en om optimaal te kunnen sturen op een constante, hoge kwaliteit. Het team TNO-experts gaat aan de slag om een ontwerp te maken voor een betaalbaar tracking- en tracingsysteem waarmee de kweker de planten gedurende de teelt kan volgen.

De resultaten van de Challenges zullen worden gepresenteerd aan geĂŻnteresseerde tuinders tijdens de Breakfast Briefings op de Hortifair op 9 t/m 12 oktober in de RAI te Amsterdam.