Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Baggeren en kadeherstelwerkzaamheden Leidsche Rijn Utrecht

31 augustus 2007 - Op 3 september start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van de Leidsche Rijn. Vanaf het Westplein tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal, maar ook in de watergangen bij het Molenpark en de Vleutense Wetering zal het slib verwijderd worden. Ook zullen hier en daar kadeherstelwerkzaamheden plaatsvinden. De werkzaamheden duren tot en met december.

Het baggeren

Het is al weer heel wat jaren geleden dat er in de Leidsche Rijn gebaggerd is. Er ligt nu te veel bagger op de bodem. Dat belemmert de doorstroming van het water. Ook hebben de woonbootbewoners in de Leidsche Rijn er last van; sommige boten liggen scheef. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is het nodig de woonboten tijdelijk te verplaatsen. De woonbootbewoners krijgen persoonlijk bericht over de verplaatsing van hun boot.

Kadeherstelwerkzaamheden

Tegelijk met het baggeren gaat het waterschap op sommige plekken de beschoeiing langs de kade vernieuwen. Deze herstelwerkzaamheden zullen een langere tijd in beslag nemen. De betreffende woonboten krijgen tijdens deze periode tijdelijk een andere ligplaats met tijdelijke nutsvoorzieningen.

Werkwijze

De bagger in de Leidsche Rijn is verontreinigd (klasse 4). Het verontreinigde slib wordt met kleine beunschepen of met vrachtwagens afgevoerd naar een overslagschip in het Merwedekanaal. Vanzelfsprekend zullen de werkzaamheden en het transport voorzien zijn van de nodige veiligheidsmaatregelen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dosco Baggerwerken uit Zwaag en begeleid door de Grontmij. De werkzaamheden kunnen enige overlast veroorzaken, de aannemer stelt alles in het werk dit tot een minimum te beperken.

Flora en fauna

Het waterschap voert vanwege de aanwezige flora en fauna de werkzaamheden in het najaar uit. Door het baggeren zal de natuur in het water enige tijd verstoord zijn, wat bijvoorbeeld te zien zal zijn aan een verminderd aantal planten. Op de lange termijn is de natuur zeer gebaat bij een baggerbeurt. Ook de vissen die verjaagd zijn komen weer terug.