Volvo zeilers vragen aandacht voor windenergie met recordpoging

31/08/2007 17:08


Volvo Cars Nederland bv


Op maandag 3 september zullen vijf Nederlandse topzeilers een eerste poging doen zo snel mogelijk rondom het offshore windpark Egmond aan Zee te zeilen. Ze doen dit een dag voor de start van de HISWA te water op een Extreme 40, een twaalf meter lange supersnelle, lichtgewicht catamaran.

De vijf ervaren mannen starten en finishen in IJmuiden, op de locatie van de HISWA te Water. De 36 windmolens liggen 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Het totale gebied van het park beslaat zo'n 27 km2. Het windmolenpark is een samenwerkingsverband van Shell en Nuon. Samen leveren de molens duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens. Dat is vergelijkbaar met een gemeente als Eindhoven. Bij helder weer is het park zichtbaar vanaf het strand. Het te zeilen traject is 50 zeemijl. Ze worden om 15.00 uur terugverwacht in IJmuiden.

Schipper is catamaranspecialist en tweevoudig Olympiaganger Herbert Dercksen. De 33 jarige Amsterdammer wordt vergezeld door twee ervaren zeezeilers van de ABN AMRO 2, Simeon Tienpont (28) en Gerdjan Poortman (31). Deze twee top zeezeilers deden twee jaar geleden nog mee aan de Volvo Ocean Race en zijn nog steeds de trotse houders van het wereldsnelheidsrecord met 563 zeemijl per 24 uur. Ook Sven Coster die zijn sporen in het Olympische zeilen verdient vaart mee en doet een duit in het zakje. Coster (29) werd tweede op de Wereldkampioenschappen in de 470 klasse dit jaar. Het kwartet topzeilers wordt aangevuld door Daan Koene een specialist die Extreme 40 door en door kent.

Met deze eerste recordpoging willen de zeilers aandacht vestigen op hun grote liefde de zeilsport maar ook op schone energie. Hiermee dagen ze ook iedereen uit die in de toekomst dit extreme record wil verbeteren. De regels hiervoor zijn als volgt:
- Start en Finish in IJmuiden
- Rondom alle windmolens tegen de klok in
- Recordpoging telt alleen tijdens de HISWA te Water
- Het record is open voor alle typen boten

http://www.teamvolvoforlife.nl