Provincie Flevoland



Europese bijdrage voor playground in Almere Stad

Het College van Gedeputeerde Staten heeft besloten een bijdrage uit het Europees programma beschikbaar te stellen aan de gemeente Almere voor de aanleg van een sport- en speelveld op het Manifestatieveld in de Stedenwijk te Almere Stad. Het gaat om een bedrag van maximaal 100.000 euro. Aanleg van de playground kost in totaal 637.000 euro.

De gemeente is momenteel bezig op het manifestatieveld in de Stedenwijk te Almere Stad in samenwerking met de initiatiefnemers van de Openbare Scholengemeenschap Echnaton een sport- en speelveld te realiseren om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en de sociale cohesie te bevorderen. De leefbaarheid in de Stedenwijk laat te wensen over. In de wijk is 36% jonger dan 34 jaar, 25% van de bewoners behoort tot de minima en 42% van de inwoners is van allochtone afkomst. De wijk is daarmee een aandachtswijk.

De realisatie van een "playground" zal de gezonde levenshouding van de jongeren stimuleren. Tevens bevordert het de samenwerking tussen onderwijs, buurt en sport en zodoende is sprake van een positieve onderwijsvernieuwing.

De inrichting van de playground is in overleg met de buurtbewoners tot standgekomen en wordt gerealiseerd in samenwerking met de Cruijff Foundation, de Krajicek Foundation, het Oranjefonds en de woningbouwverenigingen.

Een sportwijkteam zal worden opgericht. Dit zijn leerlingen en studenten van de ROC-opleiding Sport en Bewegen. Zij zullen onder leiding van een professional worden geplaatst, die de
scholengemeenschap zelf zal opleiden (bij voorkeur een werkloze jongere uit de buurt). Het sportwijkteam dient elke week activiteiten te organiseren en het ligt uiteindelijk in de bedoeling dat in elke wijk één of meerdere sportwijkteams komen. Via het sportwijkteam kunnen jongeren, die niet van huis uit gestimuleerd worden om te studeren, een opleiding volgen. De Krajicek Foundation heeft speciaal hiervoor een studiefonds ingesteld. Op deze wijze is ook sprake van een stuk toeleiding tot de arbeidsmarkt. De jongeren uit de sportwijkteams kunnen doorstromen naar betaalde sport- en spelleiders. Leerlingen van de afdeling Techniek zullen in het kader van wijkgericht leren de playground onderhouden.

Het project past binnen EPD-maatregel 1.4 "Versterking infrastructuur arbeidsmarkt". Binnen deze maatregel is het mogelijk wijkprojecten te ondersteunen die beogen de sociale cohesie in woonwijken te bevorderen en de inzetbaarheid van personen in een achterstandspositie en werklozen te vergroten.