Nieuw lectoraat versterkt kennisontwikkeling in water en sanitatie

03/09/2007 09:50



Vitens N.V.



LEEUWARDEN, 3 september. - Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Vitens-Evides International b.v. starten vanaf 1 oktober het lectoraat Water Services Management. Het lectoraat draagt bij aan versterking van de watersector in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden. Tijdens de looptijd biedt het lectoraat aan ongeveer vijftig studenten de mogelijkheid tot het volgen van een minor. Daarnaast worden professionals van waterbedrijven in ontwikkelingslanden middels cursussen bijgeschoold. Als lector is Siemen Veenstra (49) benoemd.

Vitens-Evides International en de NHL willen met het lectoraat kennisoverdracht en kennisontwikkeling realiseren en stimuleren. "Met deze samenwerking bundelen we onze krachten om zo een nog grotere bijdrage te leveren aan de Millennium Development Goals van de Verenigde Naties", aldus Frans Kuipers, voorzitter van het college van bestuur van de NHL. Lector Veenstra: "Vitens-Evides International wil structureel bijdragen aan het oplossen van de wereldwaterproblematiek door kennis en ervaring van onze mensen in te zetten. Met dit lectoraat geven we hieraan een extra impuls."

De twee organisaties hebben de benodigde ingrediënten voor een succesvol lectoraat in handen: een kennisinstelling en een waterbedrijf. Deze combinatie staat garant om studenten probleemoplossend vermogen bij te brengen dat van grote waarde is voor de watersector. Recentelijk heeft ook Wetterskip Fryslan haar steun gegeven aan de doelstellingen van dit lectoraat. Onderzoek neemt een belangrijke plaats in binnen het lectoraat.

Om direct handen en voeten te geven aan deze bijzondere samenwerking, starten vandaag twintig Chinese waterbeheerders met een exposure programma in Nederland. De Chinese delegatie komt naar Leeuwarden om vandaaruit te ontdekken hoe Nederland de huidige en toekomstige problemen in de drinkwatervoorziening, riolering en afvalwaterzuivering het hoofd wil gaan bieden. Het programma biedt daarnaast de mogelijkheid uitgebreid kennis te maken met het Nederlandse bedrijfsleven.

Siemen Veenstra is geboren in het Friese Burgum. Veenstra heeft jarenlang gewerkt aan het internationale onderwijs en onderzoek bij het UNESCO-IHE instituut in Delft. Sinds 2002 is hij werkzaam bij drinkwaterbedrijf Vitens en richt zich daarbij vooral op de internationale projecten van Vitens-Evides International.