Gemeente Valkenswaard

Fietscrossbaantje in Dommelen-Noord

De gemeente Valkenswaard is al enige tijd druk bezig met het realiseren van een fietscrossbaan aan de Keersopperweg in Dommelen-Noord (bij het Doe-Weekterrein). Hierbij komt het nodige kijken. In dit bericht melden wij u de stand van zaken en de nog te ondernemen acties.

Resultaten overleg
De afgelopen maanden hebben een bewoonster uit Dommelen (namens wijkraad Dommelen) en een afgevaardigde van de gemeente vanuit het leefbaarheidsproject `Breng Dommelen-Noord tot bloei', gesprekken gevoerd met de fietscrossers, de voetballers, hun ouders en de politie. Uit die gesprekken kwam naar voren dat de jeugdige fietscrossers graag zelf hun baan willen ontwerpen, omdat zij een baan willen die echt áángelegd is en niet zo maar een berg zand. Zij hebben van de gemeente als voorwaarde meegekregen dat ze een baan moeten ontwerpen die geschikt is voor alle leeftijden.

Uit het overleg bleek verder dat de voetballende jeugd het trapveldje aan de Keersopperweg graag wil behouden. Het gevolg is dat het totale terrein vergroot moet worden om een deel ervan in te kunnen richten als fietscrossbaan. Daarom heeft de gemeente gesproken met het bestuur van stichting Doe-Week-Dommelen. De stichting is bereid gevonden een gedeelte van haar terrein af te staan. Nu kan het bestaande trapveldje opschuiven (richting Doe-Weekterrein) en ontstaat er ruimte voor de aanleg van de fietscrossbaan (die grenst aan de Keersopperweg).

Uit te voeren werkzaamheden
Met de stichting Doe-Week is afgesproken dat er een toegangspoort komt tussen haar terrein en het trapveldje. Het trapveldje krijgt bovendien nog een aparte ingang aan de andere kant. Verder zal de nieuwe fietscrossbaan langs twee zijden een 'natuurlijke' omheining krijgen die bestaat uit boomstammen van wilgen. Een dergelijke omheining past goed in de landelijke omgeving van het terrein (Keersopdal). Aan de zijde van de Keersopperweg komt een metalen afrastering met daarin een fietssluis om ervoor te zorgen dat fietscrossers veilig van en naar de Keersopperweg kunnen komen. Die sluis komt tegenover de Zeggebeemd. De gemeente hoopt eind oktober de werkzaamheden klaar te hebben (in deze planning is rekening gehouden met levertijd van hekwerken en andere materialen).

Het hele terrein aan de Keersopperweg wordt door buurtbewoners veel gebruikt om te wandelen (ook vaak met de hond). De nieuwe inrichting met omheining en poortjes zal zodanig zijn dat het gebied vanuit de naastgelegen wijk wel toegankelijk blijft voor voetgangers.

Tijdelijk fietscrossbaantje aan Crocuslaan
In de periode tot de nieuwe locatie klaar is, wil de gemeente de fietscrossers gelegenheid bieden om ergens anders in Dommelen te crossen. Daarom wordt een fietscrossbaantje gecreëerd tussen de Crocuslaan en de Westerhovenseweg. Deze locatie wordt ook nu al gebruikt als crossbaantje. Op dit terrein hebben de fietscrossers gaten gemaakt waardoor boomwortels bloot kwamen te liggen. Dit is natuurlijk niet goed voor de vitaliteit en de stabiliteit van de bomen. Daarom gaat de gemeente in de week van 3 september zand storten om de gaten bij de bomen te dichten en om enkele crossheuveltjes te maken.

download document: Fietscrossbaantje in Dommelen-Noord