RVD / Kon. Huis nr. 151: Koningin-Minister-president-Wageningen Universiteit & Researchcentrum

RIJKSVOORLICHTINGDIENST
Persbericht

KONINGIN EN MINISTER-PRESIDENT BIJ OPENING NIEUWE CAMPUS WAGENINGEN UR

Hare Majesteit de Koningin verricht dinsdagmiddag 4 september de officiële opening van de nieuwe campus van Wageningen Universiteit & Researchcentrum. De minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, houdt de openingstoespraak. De opening van de Wageningen Campus valt samen met de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit en het hogeschooljaar van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Wageningen UR beschikt met ingang van dit jaar in het noordoosten van Wageningen over een geheel nieuwe campus. Aan de Born, langs de toegangsweg vanaf de A12, zijn onderwijs en onderzoek van de instituten, de universiteit en de hogeschool bij elkaar gebracht.

De openingsbijeenkomst is in het Forum, de blikvanger van de nieuwbouw. Onderwijsfaciliteiten, restauratieve voorzieningen en de universiteitsbibliotheek zijn in dit gebouw bij elkaar gebracht. Het Forum huisvest vanaf het komende studiejaar 70 procent van de onderwijsfaciliteiten.

Deze faciliteiten zijn onder meer collegezalen, practicumruimten en de hoofdvestiging van de bibliotheek. De bibliotheekverhuizing betekent dat 24 kilometer banden - boekken en gebonden tijdschriften - verhuisd en gecategorriseerd moeten worden. Rond Forums binnenplein zijn een restaurant, een grand café en winkels gevestigd.

Kantoren en onderzoekslaboratoria van de aan Wageningen UR verbonden Sciences Groups zijn gehuisvest in omliggende gebouwen. Rond de nieuwe gebouwen komt een afwisselend en glooiend parklandschap met vijvers. Het park wordt voorzien van gevarieerde beplanting met onder meer een geur- en een treurroute, een fruitdriehoek, een slentercircuit en zonneweiden.

Wageningen Universiteit & Researchcentrum is een van de grootste kennisinstellingen in Nederland en heeft als missie: To explore the potential of nature to improve the quality of life. Wageningen UR wil een even concrete als fundamentele bijdrage leveren aan het oplossen van de grote vraagstukken van deze tijd, zoals de beschikbaarheid van voldoende en gezond voedsel, het omgaan met klimaatsveranderingen en het ontwikkelen van een duurzame energievoorziening. De resultaten van onderwijs en onderzoek staan ten dienste van de samenleving.

Wageningen UR is een samenwerkingsverband van Wageningen Universiteit, de hogeschool Van Hall Larenstein en de gespecialiseerde onderzoeksinstituten van de stichting DLO. Wageningen UR heeft 5600 fte en 8500 studenten.

Noot voor redacties (