Universiteit van Tilburg

6 augustus 2007

Antoine Bodar verzorgt reeks openbare colleges over de paus

Paus Benedictus XVI: Europeaan en liturgist, filosoof en theoloog

Antoine Bodar, bijzonder hoogleraar Christendom, Cultuur en Media aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, verzorgt in september een reeks colleges over Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI. De zes colleges zijn voor iedereen toegankelijk.

De openbare colleges van Bodar beogen een inleiding te geven in het leven en werk van paus Benedictus XVI. Niet alleen heeft Joseph Ratzinger steeds theologie met filosofie verbonden - reden waarom hij het debat met hedendaagse filosofen aangaat - ook toont hij zich anderszins als cultuurdrager van onze tijd. Dat blijkt onder meer uit zijn geschriften over liturgie en Europa. Bodar zal in zijn colleges onder meer ingaan op Joseph Ratzinger als theoloog, als liturgist en als filosoof. Verder komen onderwerpen aan de orde als de 'Regensburger rede' en de reis van de paus naar Turkije, de paus als Europaan en zijn cultuurkritiek. De hoogleraren Paul Post en Paul van Geest verzorgen ieder een gastcollege over respectievelijk rituelen en liturgie, en Ratzinger en Augustinus.

Prof. dr. Antoine Bodar is sinds 1 juli 2006 hoogleraar Christendom, Cultuur en Media aan de Universiteit van Tilburg. Zijn leerstoel is een initiatief van de Stichting Hieronymus, die beoogt het christelijk erfgoed in de wetenschappelijke wereld ook als factor van cultuur en media te bevorderen. Behalve zijn wetenschappelijke werk publiceert Bodar regelmatig voor een groot publiek, zoals In zwakheid krachtig (2004), Klokkenluider van Sint Jan (2004), Romeinse brieven (2001) en de bundel columns Nochtans zal ik juichen (2000) (zie verder www.antoinebodar.nl).

Noot voor de pers
De openbare colleges vinden plaats op 4, 6, 11, 13,18 en 20 september 2007 van 12.45-16.30 uur aan de UvT, Warandelaan 2 te Tilburg. Het programma is te vinden op www.uvt.nl/faculteiten/fgw/bodar/, waar belangstellenden zich ook dienen aan te melden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Loes Jongen, voorlichter Faculteit Geesteswetenschappen, tel. 013 466 3357; e-mail: l.m.jongen@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT zijn te vinden op www.uvt.nl/persberichten.