ABVAKABO FNV

Werkt u bij SNT en KPN Contact? Geef u op voor de landelijke actiedag op 4 september

Op dinsdag 4 september organiseren de drie vakbonden samen de grote landelijke cao-manifestatie op het Telecomplein (Maanplein) in Den Haag. We rekenen op de komst van vele honderden werknemers van SNT en KPN Contact vanuit het hele land. Meld u ook aan!

De manifestatie in Den Haag betekent dat veel werknemers hun werk onderbreken of gaan staken. Er zal een formele actie-aanzegging naar de werkgever de deur uit gaan. In Den Haag zullen die vele honderden werknemers aan de werkgever en Ad Scheepbouwer duidelijk maken dat hij niet ongestraft achterover kan leunen. Ze komen aan zijn deur om een nieuwe eerlijke cao te halen!

Actievoeren is iets anders dan werken. Dus als je het werk in het kader van vakbondsacties onderbreekt, hoeft je werkgever je over die uren niet te betalen. Hij mag uiteraard wel doorbetalen en vaak gebeurt dat ook. Verlof opnemen is onzin. Overleg voeren met de leidinggevende kan, maar hoeft lang niet altijd.

Het gaat om de cao

Dit jaar moet er weer eens een fatsoenlijke cao komen. Na jarenlang nagenoeg stil te hebben gestaan willen we een structurele verbetering van de salarissen. Dus willen we 3 procent op 1 januari 2007 en 3 procent op 1 januari 2008, geen invoering van variabele beloning en het behoud van onze 92 verlofuren. Dat is de boodschap van vele honderden werknemers. Voor die cao zijn we in actie!

Met de bus naar Den Haag

Tussen 11.30 en 12.00 uur zullen rijen bussen aankomen op het Telecomplein. Om 12.00 uur start daar de manifestatie. Het busvervoer naar Den Haag wordt geregeld door ABVAKABO FNV. Vakbondsleden die met de trein komen, kunnen achteraf hun treinkaartje bij hun bond declareren. Praktische informatie over de actie komt tzt op http://www.abvakabofnv.nl en wordt via e-mail verpreid naar iedereen die zich heeft aangemeld. Ook op www.wemakeneen.punt.nl kunt u informatie vinden.
Meld u aan voor de landelijke actiedag!

Programma manifestatie

Om 12.00 uur geeft Daniëlle Wiek, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV en woordvoerder namens de gezamenlijke vakbonden, de aftrap. Zij zal de werkgever oproepen om over de brug te komen. Het programma zal bestaan uit diverse toespraken van CNV Publieke Zaak en Bond van Telecompersoneel afgewisseld met muziek. Rond 13.45 uur beëindigen we de manifestatie met een slotwoord van Wilna Wind, cao-coördinator FNV federatiebestuur.

Stakingsdag, werkonderbrekingen, verlof, verlengde pauze

Uit alle delen van het land komen werknemers die zouden moeten werken, maar op 4 september taken of hun werk onderbreken. En er komen werknemers naar het Telecomplein die vrij hadden of speciaal verlof hebben genomen.

Het aardige van acties is natuurlijk dat nou juist niet de werkgever bepaalt wat wel en niet mag, maar dat de leden van de vakbonden dat bepalen. Uiteraard met inachtneming van wat effectief is, strategisch verstandig en juridisch houdbaar. Dat laatste om te voorkomen dat de rechter onze acties verbiedt of de bonden of actievoerders voor schade aansprakelijk stelt.

Actievoeren is iets anders dan werken. Dus als je het werk in het kader van vakbondsacties onderbreekt, hoeft je werkgever je over die uren niet te betalen. Hij mag uiteraard wel doorbetalen en vaak gebeurt dat ook. Verlof opnemen is onzin. Overleg voeren met de leidinggevende kan, maar hoeft lang niet altijd.

Onze acties zijn bedoeld om de werkgever om te krijgen. Zj moeten last van de acties hebben. Daarnaast moeten de acties zichtbaar zijn, zodat de druk toeneemt en actievoerende werknemers hun collegas inspireren om ook mee te doen. Omdat KPN Contact en SNT grotendeels dienstverlenende bedrijven zijn voor klanten van KPN en andere opdrachtgevers, zal het nooit helemaal te vermijden zijn dat die daar wat van merken. En er zelfs last van hebben. Dat is niet ons doel, maar het gevolg van het feit dat de werkgever geen fatsoenlijke cao wil afsluiten, na zes maanden onderhandelen en het stellen van het ultimatum!

Positie werknemers en uitzendkrachten

Werknemers hebben wettelijk het recht het collectieve actie middel inzetten met als doel een betere cao te bewerkstelligen. Ten aanzien van de groep uitzendkrachten werkzaam bij KPN Contact en SNT hebben wij daarom van KPN de volgende toezegging gevraagd en gekregen. De werkgever draagt er zorg voor dat de uitzendkrachten werkzaam voor KPN Contact of SNT, die gebruik maken van het collectieve actierecht bij het lopende cao-conflict en daarbij ook een direct belang heeft in verband met de doorwerking van de cao-bepalingen in zijn arbeidsvoorwaarden, niet uit hoofde daarvan zullen worden benadeeld in zijn positie in de onderneming. Concreet betekent dit dat buiten de mogelijkheid tot looninhouding bij acties, deelname van werknemers en uitzendkrachten aan een door de vakbond georganiseerde actie niet tot sancties leiden in de vorm van bv. ontslag, overplaatsing of anderszins.

Op de stakingsdag legt u uw werk neer. Op dat moment is er geen gezagsverhouding meer tussen u en uw leidinggevende en uw hoeft voor de duur van de staking geen handelingen meer te verrichten. Als u achteraf door uw leidinggevende bevraagt wordt of u heeft deelgenomen aan de stakingsactie, dan dient u die vraag naar waarheid te beantwoorden. De vakbonden overhandigen geen stakingslijsten aan de werkgever.

Er zijn een aantal diensten die een gemeenschappelijk belang kennen, daar gaan we voorzieningen voor treffen. We hebben het dan over de dienstverlening aan hulpdiensten, politie, 112, ziekenhuizen, etc. Deze diensten moeten doorgaan. Uiteraard zullen de medewerkers op de desbetreffende diensten apart worden geïnformeerd over hun mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan de acties en de vorm van de voorziening.

Stakingsuitkering

Als u op 4 september naar het Telecomplein gaat, dan dient u een stakingsformulier van uw bond in te vullen. Deze stakingsformulieren worden uitgedeeld in de bussen naar Den Haag en zijn uiteraard ook beschikbaar in Den Haag. Als u het stakingsformulier heeft ingevuld en ingeleverd, en u bent lid van een vakbond, dan kunt u een stakingsvergoeding van uw vakbond krijgen als uw werkgever loon gaat inhouden. Let dan goed op uw loonstrook. Als er op uw loon een stakingsdag is ingehouden (dat hoort duidelijk aangegeven te zijn) dan stuurt u een kopie van de betreffende loonstrook naar uw vakbond onder vermelding van `stakingsvergoeding cao SNT/KPN Contact'. U ontvangt dan, als u zich heeft geregistreerd als staker en de staking minimaal 8 uur heeft geduurd, een stakingsvergoeding.

Deeltijders die tijden de actie een volle dag van 8 uur hun arbeid niet hebben verricht, ontvangen over die dag de normale stakingsuitkering. Als de deeltijder bijvoorbeeld vier uur per dag werkt en tijdens die vier uur heeft gestaakt dan ontvangt deze een stakingsuitkering naar rato.

Aanmelden landelijke actiedag
15-08-2007, Overige cao's | Meer over: callcentra, contactcenter, kpn