Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 20 augustus 2007

Vrijwilligers gezocht voor inventarisatie in Laag Holland

Vrijwilligers gaan in Nationaal Landschap Laag Holland alle knotbomen, boomgaarden, rietkragen en andere landschapselementen in kaart brengen. Nu worden als proef naast groene elementen ook gebouwde cultuurhistorie en aardkundige elementen geïnventariseerd. Wanneer deze inventarisatie klaar is, staan alle landschapselementen van geheel Laag Holland op de kaart. De inventarisatie vindt plaats onder leiding van Landschap Noord-Holland. Voor het inventariseren worden nog vrijwilligers gezocht.

Nationaal Landschap Laag Holland is het open polderlandschap gelegen tussen Amsterdam, Castricum, Alkmaar en Hoorn. Het landschap kent vele waardevolle elementen: houtsingels, dijken, poelen, boomgaarden, bosjes, solitaire bomen en rietkragen. Ze kleden het landschap aan en geven de streek een unieke, herkenbare uitstraling. Ook voor de natuur zijn ze belangrijk, veel vogels en kleine zoogdieren vinden er een schuil- of broedplaats.

Dit jaar start Landschap Noord-Holland met een proef om de inventarisatie uit te breiden met andersoortige elementen. Naast de groene elementen worden ook cultuurhistorische 'gebouwde' elementen als bruggetjes en gemalen opgenomen. Ook aardkundige elementen, als strandwallen en kreekruggen, worden op kaart ingetekend. Door de inventarisatie kunnen overheden en beheerders de elementen beter beschermen.

Het te inventariseren gebied ligt rond Zaandam, Graft-De Rijp, Wormerland, Castricum en Heiloo. De uitvoering start in september en vrijwilligers voeren de inventarisatie uit. Zij gaan in duo's of alleen het veld in en nemen een veldgids en verrekijker mee. Zij registreren vanaf de openbare weg van alle elementen onder andere de soort, hoogte en soortenrijkdom.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!
Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Op dinsdagavond 4 september vindt de instructiebijeenkomst plaats in Castricum. Wanneer u interesse heeft en enige kennis van natuur en landschap, kunt u contact opnemen met Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland: 0251-66 22 52 of a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Ook wanneer u interesse hebt in uitsluitend de 'groene landschapselementen' of juist alleen de gebouwde- of aardkundige elementen kunt contact met ons opnemen. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u nadere informatie over plaats en tijdstip van de bijeenkomst.

Deze inventarisatie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van VROM, Nationaal Landschap Laag Holland, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij.