UMC Utrecht


Hersenbloedvaten variëren tussen mensen

De bloedvoorziening van de hersenen verschilt sterk tussen mensen. Dat laat radioloog in opleiding Peter Jan van Laar zien in zijn promotieonderzoek dat hij uitvoerde aan het UMC Utrecht. Hij voerde zijn onderzoek uit met een nieuwe MRI-methode die precies laat zien welke bloedvaten hersengebieden van bloed voorzien.

Beter inzicht in de nieuw ontdekte variatie tussen mensen zal de behandeling van herseninfarcten ten goede komen, verwacht Van Laar. Bij herseninfarcten zit een hersengebied tijdelijk zonder bloed en is het belangrijk te weten in welk bloedvat een vernauwing of verstopping is opgetreden. Met de nieuwe MRI-methode is het schuldige bloedvat makkelijker op te sporen. Dat is nodig voor een goede behandeling, bijvoorbeeld het plaatsen van een stent om een vernauwing op te heffen of een bypass.

Neurologen, radiologen en neurochirurgen werken nu met standaardkaarten van het bloedvatenstelsel in de hersenen. Van Laar stelt dat zulke kaarten weinig waarde hebben en dat per patiënt de stroomgebieden apart in kaart gebracht moeten worden. Het blijkt dat vooral de bloedstroom door de cirkel van Willis, een kring van bloedvaten onder in de hersenen, sterk varieert tussen personen. Maar ook de drie vaten in de hals en de nek die samen de hele hersenen van bloed voorzien, blijken niet altijd dezelfde stroomgebieden te hebben.

Van Laar maakte voor zijn onderzoek gebruik van een nieuwe MRI-methode, zogenaamde arteriële spinlabeling, waarmee het mogelijk is de doorbloeding zichtbaar te maken. In diverse onderzoeken bekeek hij de hersenen van honderden patiënten en gezonde controles. Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis waar arteriële spinlabeling ook in patiënten gebruikt wordt. Deze MRI-methode is veilig en niet-invasief. Bij de gangbare methode om bloedvaten zichtbaar te maken, een angiogram, is het nodig via een katheter contrastvloeistof in te brengen. Op een röntgenfoto zijn dan de bloedvaten te zien. Het nadeel is dat een angiogram slechts de vaten en niet de bloedstroom, waar het om draait, zichtbaar maakt.

Peter Jan van Laar promoveert op 4 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée tel. 030 250 8580/6371
vrijdag 31 augustus 2007