AWVN

Aanpassing kennismigrantencriterium studenten
Datum: 04 september 2007

Eind mei zegde het kabinet toe de toegangscriteria tot de Nederlandse arbeidsmarkt voor in Nederland afgestudeerde buitenlandse studenten te versoepelen (persbericht Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 25 mei 2007). Deze versoepeling houdt in dat deze groep studenten een jaar in plaats van de huidige drie maanden als kennismigrant naar werk in Nederland mag zoeken en dat het minimale vereiste beginsalaris als kennismigrant wordt omlaag gaat van EUR 34.130,- naar EUR 25.000,- bruto per jaar.

Vooralsnog is het niet mogelijk gebruik te maken van de toegezegde versoepeling. Aanvragen van studenten die als kennismigrant de Nederlandse arbeidsmarkt willen betreden op basis van het inkomenscriterium van EUR 25.000,- bruto per jaar zullen dan ook worden afgewezen.

Naar verwachting zullen de aanpassingen na ambtelijke voorbereiding eind deze maand naar de Tweede Kamer worden gestuurd. De behandeling van deze regelgeving is medio oktober in de Tweede Kamer geagendeerd. De werkelijke invoeringsdatum van de versoepeling zal zeer wel mogelijk dan ook niet eerder dan eind 2007 kunnen plaatsvinden.

AWVN is enthousiast over de toegezegde versoepeling van de criteria voor buitenlandse studenten. Daarentegen betreurt AWVN dat de invoering ervan zo lang moet duren. Uiteraard blijft AWVN u op de hoogte houden van de invoering van deze regeling.