Gemeente Delft

Zilveren sportspeld voor dammer Frerik Andriessen

Dinsdag 4 september om 17.30 uur ontvangt Frerik Andriessen de zilveren sportspeld van Dick Rensen (wethouder sport). Frerik ontvangt de onderscheiding voor zijn prestatie tijdens het WK dammen in Toulouse afgelopen juni. Hij won daar de zilveren medaille.



Frerik (15 jaar) zit nu tien jaar 'in het vak'. In 1997 deed hij voor het eerst mee aan het Delftse Schooldamkampioenschap. Dammen had hij op school geleerd en omdat iemand uitviel nam Frerik deel aan het kampioenschap als invaller. Hij werd als 6-jarige kampioen in de klasse tot 9 jaar.

Na het winnen van enkele schooldamtoernooien en provinciale kampioenschappen besloot Frerik helemaal voor de damsport te gaan. Zijn motivatie van toen was duidelijk: 'Met dammen kan ik veel prijzen winnen en met voetbal maar één per jaar. En dan moet het hele team meedoen, anders wordt het niks.'

Het jaar 2004 was een hoogtepunt. Frerik won de 'dubbel': hij werd gewoon kampioen én sneldamkampioen van Nederland. Dit deed hij door al zijn partijen te winnen. Een tot nu toe ongeëvenaard record. In dit kampioenschap stelde hij ook zijn deelname aan zijn tweede EK veilig.

Inmiddels behoort Frerik tot de beste 200 dammers van Nederland en de beste 400 van de wereld (op de wereldlijst komen 5000 spelers voor).

De huldiging van Frerik zal worden bijgewoond door familie, vrienden, de damclub, de sportraad en vertegenwoordigers het Stanislas College, waar Frerik in september aan zijn eindexamenjaar voor het Gymnasium begint.

Noot voor de redactie,