GroenLinks

Eurlings naar Kamer over aanbod NS

31 augustus 2007

GroenLinks wil minister Eurlings van V&W op dinsdag 4 september in de Tweede Kamer aan de tand voelen over het aanbod van de NS om 3,5 miljard euro te besteden aan het verleiden van automobilisten om de trein te nemen. Dit aanbod volgt op de eerdere oproep van de NS aan de regering om 8 miljard euro extra te investeren in het spoor.

GroenLinks stelde afgelopen woensdag al schriftelijke vragen over de oproep van 8 miljard. Zie ons persbericht van 27 augustus met de titel: "Is Eurlings net zo 'blij' met de aandacht voor het spoor als voor fileproblematiek".

Nu Aard Veenman, namens de NS, verklaart 3,5 miljard euro te willen besteden aan extra parkeerplaatsen bij stations en het online beschikbaar stellen van actuele treinvertrektijden via navigatiesystemen, is er nog meer reden om de minister hierover aan de tand te voelen. Deze nieuwe benadering van de NS zou immers een substantiële bijdragen kunnen leveren aan de filebestrijding en tevens de milieubelasting van automobiliteit kunnen terugdringen.

Over de financiering van de miljardeninvestering willen wij ook nadere vragen stellen. GroenLinks kan zich heel goed voorstellen dat de opbrengst van de toekomstige kilometerheffing hiervoor (gedeeltelijk) wordt aangewend. Wellicht is het zelfs mogelijk om tijdelijk een voorschot te nemen op die opbrengst, zodat er op het moment van invoering van de kilomterheffing al een verder verbeterde spoorinfrastructuur beschikbaar is.

Wijnand Duyvendak