NEN


Nieuwe ISO-subcommissie voor Climate Change

maandag 3 september 2007, 10:51

Tijdens haar jaarlijkse vergadering heeft ISO/TC 207 'Environmental management' besloten een nieuwe subcommissie op te richten voor het onderwerp 'Greenhouse gas management and related activities'. Hiermee laat deze Technical Committee zien een duidelijke bijdrage te willen leveren aan normen die bijdragen aan tegengaan van klimaatverandering ten gevolge van menselijk handelen. Dit past uitstekend in de missie van ISO/TC 207 en ISO in het algemeen om met normalisatie duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

De vergadering van ISO/TC 207 vond dit jaar plaats van 24-28 juni in Beijing, China en stond onder meer in het licht van de Chinese ambities om de Olympische Spelen in 2008 te organiseren volgens de principes van ISO 14001 en duurzame ontwikkeling. Ook werd stilgestaan bij de 10e verjaardag van ISO 14001, de meest bekende en meest toegepaste norm van ISO/TC 207. Door de secretaris-generaal van ISO. de heer Alan Bryden, werd in dat kader een video-clip over de ISO 14000-serie ten doop gehouden.

In Beijing vonden uitgebreide discussies plaats over de strategische richting van ISO/TC 207 de komende jaren:

* welke onderwerpen op het gebied van milieumanagement zijn belangrijk om op te pakken

* hoe moet de TC 207 zich intern organiseren om bijtijds ontwikkelingen te signaleren en met de juiste organisaties contact te houden?

Onderwerpen die in Beijing tegen het licht zijn gehouden, zijn onder meer: management of desertification and land degradation, eco-effiency, carbon footprinting en Material Flow-Based Environmental Management Accounting. Voor enkele van deze onderwerpen zullen het komende jaar waarschijnlijk formele New Work Item Proposals (NWIP) worden rondgestuurd.

Binnen TC 207 is Nederland trekker van de subcommissie 'Environmental auditing'. Dhr. ir. John Stans werkzaam bij Tauw, is voor een periode van drie jaar herbenoemd als voorzitter van deze subcommissie. In Beijing is besloten een begin te maken met de herziening van ISO 19011 en deze, in samenwerking met andere ISO-commissies, om te vormen tot een generieke richtlijn voor het auditen van managementsystemen.

Lees hier het officiële communiqué van deze 14e vergadering van ISO/TC 207. Zie het origineel

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Dick Hortensius, NEN-Managementsystemen, telefoon: (015) 2 690 115 of e-mail: dick.hortensius@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 14001:2004 nl (Norm) NEN-ISO 14004:2004 nl (Norm) NEN KAM-Mail (Publicatie) Zie het origineel