Senternovem


Nieuws

04-09-2007 | Het energielabel als instrument voor beleggers

Een wettelijk label voor gebouwkwaliteit bestaat (nog) niet. Het energielabel dat binnenkort verplicht wordt zegt wel iets over de energetische kwaliteit van een gebouw. Daarmee krijgen beleggers in vastgoedfondsen een beeld van de energieprestatie van de panden in hun portefeuille. Daardoor kunnen beleggers risico's beter inschatten.

Vastgoedfonds Uni-Invest zag in juni van dit jaar op het laatste moment af van een beursgang, aldus een nieuwsbericht in NRC van afgelopen juni. Het fonds bezat op dat moment circa 400 panden, vooral oudere panden op tweederangs locaties. Het fonds had weinig geïnvesteerd in onderhoud, waardoor ook de leegstand bovengemiddeld was. Volgens analist Quirijns van ABN-AMRO voorzagen beleggers geringe winsten. Daarom waardeerden ze het fonds veel lager dan de verwachting van Uni-Invest. Het risico voor investering leek te hoog.

Het energielabel is een maat voor de energetische kwaliteit van een gebouw. Een huurder of koper van een bestaand pand krijgt een beeld van de te verwachten energiekosten. Hij krijgt ook een overzicht van mogelijke maatregelen om de energieprestatie te verbeteren. Het label zegt ook iets over de kwaliteit van de installaties en de mate van isolatie. Het label biedt beleggers op die manier meer duidelijkheid. Het verkleint mogelijke risico's voor overwaardering van gebouwen door tegenvallende energiekosten. Energiezuinige panden liggen beter in de markt dan de energieslurpers. En daarmee is het risico op leegstand ook weer kleiner. Het energielabel als instrument voor beleggers, wie had dat bedacht?