Ingezonden persbericht


datum afzender ter attentie van 4-9-2007 Ellen Verbeem

Persbericht

5 jaar Meld Misdaad Anoniem (M. 0800 7000)

Meer dan een kwart miljoen anonieme bellers

Vandaag bestaat de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M.) vijf jaar. In die tijd hebben de resultaten van M. ­ ondanks enige scepsis bij de start ­ alle verwachtingen overtroffen. Er is een duidelijke behoefte bij mensen om anoniem en op een veilige manier informatie te geven. In vijf jaar tijd belden meer dan een kwart miljoen mensen naar M. 0800 7000. En nog elke dag stijgt dit aantal.
Nog belangrijker is dat de anonieme meldingen in die vijf jaar ook daadwerkelijk concrete resultaten opleverden. In totaal zijn er dankzij deze anonieme tips en onderzoeken van de partners van M. tenminste 4.500 aanhoudingen verricht, meer dan 3.000 misdrijven opgelost en 2 miljoen euro aan fraude vastgesteld.
De basis van M. is vanaf de start onveranderd: door te melden, dragen mensen er zélf toe bij dat zaken worden opgelost, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor represailles. Over vijf jaar gezien, leidt gemiddeld 1 op de 11 meldingen tot een aanhouding. Al deze resultaten zijn overigens gebaseerd op iets meer dan 30% terugkoppeling vanuit de partners van M. resultaten 2007
In 2007 werd M. al 48.000 keer gebeld met tips van burgers (t/m 31-8-2007). Naar aanleiding van deze telefoongesprekken zijn er tot nu toe 8.500 meldingen opgemaakt. De partners van M. gaven aan dat 75% bruikbaar is voor onderzoek. Dat is 3% meer dan vorig jaar.
Mede door de anonieme meldingen zijn al 630 mensen aangehouden en hebben M.-tips er toe bijgedragen dat al 515 zaken zijn opgelost.Tevens hebben onze partners tot nu toe voor 112.250 euro aan fraude vastgesteld en ter waarde van 424.950 euro aan geld en goederen in beslag genomen. Stichting M. is aangesloten bij Crimestoppers International KvK 27263770


---

Overigens is dit alles nog maar een topje van de ijsberg, aangezien nog heel veel tips in onderzoek zijn.
Naast dit resultaat hebben anonieme tips ertoe hebben bijgedragen dat in 2007 al 70 misdrijven zijn voorkomen. Ter vergelijking: in heel 2006 waren dit er in totaal 77. Zo werd een brandstichting en een inbraak in een woning en in een bedrijf voorkomen. Daarnaast werden drie mishandelingen, een bedreiging en twee zaken voorkomen waarbij mogelijk sprake zou zijn van kinderporno.
`met M. in actie'
Vandaag start onder de noemer `met M. in actie' een nieuwe dienstverlening van Stichting M. Dit stelt instanties en bedrijven in staat M. effectief in te zetten bij hun eigen (lokale) veiligheidsaanpak. Inclusief op de problematiek toegesneden actiemateriaal. De stichting wil op deze manier mensen stimuleren om (lokale) criminaliteit aan te pakken. De testfase laat zien dat de betrokken organisaties door deze dienstverlening een eigen lokale actie naar hun bewoners succesvol kunnen neer te zetten. Vooral door gebruik te maken van lokale netwerken. Enkele wapenfeiten tot nu toe. In de wijk Kanaleneiland in Utrecht daalde het aantal woninginbraken drastisch na de start van de actie. Hoewel deze actie deel uit maakte van een breder actieplan woninginbraken (voor de stad Utrecht), kan gesteld worden dat in het bijzonder de lokale actie in Kanaleneiland tot goede resultaten heeft geleid. Ander voorbeeld is het enorme aantal auto-inbraken in Moordrecht. Sinds de actie is gestart zijn er geen auto-inbraken geweest.
Tijdens een lustrumviering vanmiddag in Den Haag zullen de resultaten van 5 jaar M. en van de proefprojecten van `met M. in actie' over het voetlicht worden gebracht ten overstaan van alle partners in het netwerk van M.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht