ABVAKABO FNV

Veel bijval voor bondsstandpunt bij Waterschappen

Er is nog geen nieuwe cao Waterschappen. De werkgever heeft een eindbod gepresenteerd, en de drie bonden hebben dat afgewezen. De werkgever wil de wachtdienstregeling en het leeftijdsverlof verslechteren en is niet bereid vast te leggen dat we in de volgende cao tot een dertiende maand komen. Om deze meningsverschillen toe te lichten en te kijken hoeveel steun er is voor onze standpunten, zijn we op tournee langs de Waterschapskantoren gegaan.

Deze tournee van de onderhandelingsdelegatie langs de Waterschappen nadert zijn einde. Op 5 september bezoeken wij nog Limburg en Brabant en dan hebben we bijna alle werkplekken bezocht. In de maand juli zijn we begonnen in Amsterdam (120 mensen), Doetinchem, Almelo, Zwolle, Delft en Rotterdam (tussen 30 en 50 per lokatie). Na twee weken rust, zijn we halverwege augustus verder gegaan. Het is een succesvolle tournee, overal `trekken we volle zalen', ondanks de vakanties. In Tiel waren er ruim 70 medewerkers, in Dordrecht ca. 60, in Middelburg 65, in Breda 110, in Lelystad ca. 50, in Meppel ca. 40, in Leeuwarden meer dan 100, in Garmenswolde 45 en in Veendam zo'n 50 mensen.

De reacties op de bijeenkomsten zijn positief. We horen vrijwel overal dat het heel goed is dat de bond stelling neemt en zich laat zien. We peilen op elke bijeenkomst hoe de aanwezigen denken over de opstelling van de bonden in dit conflict. Overal steunt een hele grote meerderheid de opstelling van de bonden, vaak zelfs unaniem.

Wachtdiensten

Het grootste struikelblok is de wachtdienstregeling. De werkgever beweert onvoldoende mensen voor de wachtdienst over te houden, door de vergrijzing en door het recht om op 58 jaar te stoppen met wachtdienst. Volgens ABVAKABO FNV is dat probleem niet zo groot, en we vinden het van groot belang dat medewerkers gezond de eindstreep halen. Dat is de gedachte achter de de vrijstelling van oudere werknemers. Een doel van de toer was om in kaart te brengen hoe groot het probleem werkelijk is en hoe werknemers erover denken.

Velen vinden het terecht dat we hier een principieel punt van maken. De mensen die zelf de wachtdienst doen, vinden dat zwaar en kijken uit naar het moment dat ze ermee kunnen stoppen. Om gezond de eindstreep te halen, moet de belasting naarmate je ouder wordt afnemen, niet toenemen. Ook degenen die geen wachtdienst lopen, snappen dat als we deze verslechtering accepteren, het de volgende keer een andere arbeidsvoorwaarde kan zijn die wordt aangepakt. Vaak zijn het regelingen waar een behoorlijke minderheid gebruik van maakt.

We krijgen enthousiaste reacties op de alternatieven die we voorstellen:

* bij oplopende leeftijd, minder wachtdiensten;
* eerder kunnen stoppen met wachtdiensten koppelen aan het aantal belastende jaren wachtdienst;

* een verhoging van de vergoeding naarmate je ouder wordt, om te stimuleren dat wie verder kan vrijwillig langer doorgaat;
* de tijdens de tournee ontstane oplossing: handhaaf de regeling en ontwikkel lokaal maatwerk daar waar een probleem ontstaat, maar belast er de cao niet mee.

Ook het punt van de dertiende maand blijkt sterk te leven. Voor onze inzet op dit punt is veel steun. We willen een principeafspraak maken over de realisering daarvan in de volgende cao.

Werkgever overdrijft problemen

Misschien wel de belangrijkste bevinding tijdens de tournee: er is in bijna geen enkel Waterschap een acuut probleem in de bezetting van de wachtdienst. De werkgever creeërt dus een conflict over een probleem dat misschien over enige tijd gaat spelen. En op die enkele plaats waar het wel een probleem is, heeft de werkgever het zelf veroorzaakt door geen mensen aan te nemen. Daarvoor gaan we dus geen goede arbeidsvoorwaarde inleveren. Op een andere plaats was een probleem in de bezetting maar is lokaal een oplossing gevonden.

We horen wel dat werkgevers als gevolg van fusies en anticiperend op een mogelijk toekomstig probleem in de bezetting, gebieden vergroot en/of het aantal wachtdiensten per persoon verhoogt. Dat leidt dan soms tot een zwaardere belasting en daar moeten we lokaal mee aan de slag. We moeten er op toezien of dat verantwoord is.

Onze inschatting is dat de werkgever dit zo hard speelt vanuit de gedachte dat het een relatief kleine groep treft (23 procent) en dat wij daarom onvoldoende steun zullen krijgen in het verdedigen ervan. Tijdens de tournee is gebleken dat wij veel steun hebben. Wij verwachten dat we snel na afloop van de tournee door de werkgevers worden uitgenodigd. Gebeurt dat niet, of is de opstelling van de werkgevers niet veranderd, dan komen we terug om acties te bespreken. Dat hoeven uiteraard geen stakingen te zijn, er is genoeg te verzinnen om te demonstreren hoeveel steun er is. Laten we daar niet op vooruit lopen. Op 11 september a.s. vergadert de LAC Waterschappen.

Sterke bond blijft nodig

Tot slot een oproep: bent u nog geen lid van een bond, het is nu het moment om lid te worden. Goede arbeidsvoorwaarden behouden en verbeteren, lukt alleen met sterke bonden met veel leden in de sector. Dat blijkt ook nu. Als vakbondslid kun je meebeslissen over de keuzes die we maken, in dit conflict en in de toekomst. Voor iedereen die al wel lid is, houd vooral het debat gaande met je collega's!