Premie-inkomen Zwitserleven stijgt met 21% tot euro 827 miljoen

04/09/2007 08:20



Zwitserleven



Toename nettowinst (voor bijzondere baten) tot euro 31 miljoen (2006: euro 23 miljoen) Innovatieve pensioenoplossingen en service, fundament voor forse groei zakelijke markt

Amstelveen, 4 september 2007 - Pensioenverzekeraar Zwitserleven realiseerde in het eerste halfjaar van 2007 een sterke groei van het premie-inkomen van 21% tot euro 827 miljoen (2006: euro 686 miljoen). De winst na belasting en voor bijzondere baten steeg van euro 23 miljoen in de eerste helft 2006 tot euro 31 miljoen in 2007. ( Cijfers zijn gebaseerd op Nederlandse waarderingsgrondslagen)

Toelichting op het resultaat
Met name de zakelijke markt droeg bij aan de forse stijging van het premie-inkomen. In de eerste zes maanden werd een groot aantal nieuwe contracten gesloten. In lijn met de ontwikkelingen in de markt, liet het premie-inkomen in de individuele markt een daling zien. De groei van het premie-inkomen in de zakelijk markt kon de daling in de individuele markt echter ruim compenseren, waardoor het premie-inkomen per saldo met 21% steeg tot euro 827 miljoen.

Het beleggingsresultaat steeg van euro 301 miljoen in 2006 tot euro 311 miljoen in de eerste helft van 2007 (+3%). In het beleggingsresultaat van 2006 zaten bijzondere baten voor een bedrag van euro 48 miljoen, zonder deze bijzondere baten was de stijging 23%.

De totale bedrijfskosten stegen met 11% tot euro 76 miljoen. Deze stijging werd met name veroorzaakt door versnelde afschrijving van acquisitiekosten.

De totale nettowinst bedroeg euro 48 miljoen. Exclusief bijzondere posten bedroeg de nettowinst euro 31 miljoen. De nettowinst in het eerste halfjaar 2006 bedroeg euro 136 miljoen. Hierin zat een eenmalig positief effect op de nettowinst van euro 113 miljoen door een vrijval uit de voorziening voor belastingverplichtingen en de afgenomen rentegevoeligheid op vastrentende waarden.

Ontwikkelingen

In de grootzakelijke markt was Zwitserleven zeer succesvol met de acquisitie van nieuwe contracten. Diverse ondernemingen besloten hun collectieve pensioenverzekeringen bij Zwitserleven onder te brengen. Zwitserleven profiteerde onder meer van de trend dat steeds meer ondernemingspensioenfondsen besluiten het beheer van hun pensioenportefeuille uit te besteden. De pensioenmarkt wordt steeds complexer door gewijzigde wet- en regelgeving en verscherpt toezicht. Zwitserleven wist hier succesvol op in te spelen met innovatieve oplossingen, adequate service en speciale klantenteams.

Ook de MKB markt droeg bij aan de groei van het premie-inkomen; met name het i-pensioen, een gestandaardiseerde web based pensioenoplossing, is een van de drijvers van de groei in dit segment.

De individuele markt liet een lichte daling in premie-inkomen zien, in lijn met de markt. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de marktbrede discussies over beleggingsverzekeringen en de verwachte introductie van banksparen per 1 januari 2008, als gevolg waarvan consumenten terughoudend zijn in het afsluiten van nieuwe polissen. Lichtpunt in deze markt was de verdriedubbeling van het aantal verkochte risicoverzekeringen. In het directe kanaal (internet, advieslounges) liet het premie-inkomen een aanzienlijke stijging zien, vergeleken met dezelfde periode 2006.

Commentaar van CFO, Ties Tiessen:

"In de concurrerende markt waarin we opereren, zijn we zeer verheugd over de ontwikkelingen en resultaten in het eerste halfjaar. Onze focus om dé pensioenverzekeraar van Nederland te worden, werpt zijn vruchten af."





http://www.zwitserleven.nl