ABN AMRO

Amsterdam, 4 september 2007

TCX: het eerste valutafonds voor ontwikkelingslanden ter wereld

Ondernemers in ontwikkelingslanden en hun lokale banken zijn zeer kwetsbaar voor een valutacrisis. Dit komt omdat hun economie op grote schaal door dollars en euro's gefinancierd is, terwijl inkomsten in lokale valuta binnenkomen. The Currency Exchange Fund (TCX) biedt als eerste ter wereld een oplossing voor dit probleem. Dankzij TCX, waarin elf financiële instellingen voor 300 miljoen dollar participeren, kunnen lange termijn lokale valuta leningen t.w.v. in totaal 1,2 miljard dollar verstrekt worden. TCX wordt morgen, in aanwezigheid van de investeerders, in Amsterdam gelanceerd. ABN AMRO is de enige commerciële bank die in dit partnership participeert.

TCX is het eerste valutafonds voor ontwikkelingslanden ter wereld. TCX onderzoek wijst uit dat door het spreiden van risico's over tenminste twintig valuta uit de hele wereld, het valutarisico 75% kleiner is dan wanneer een financiële instelling zelf een lening in één valuta uitzet. Hierdoor worden de risico's voor bank en ondernemer zodanig acceptabel dat het verstrekken van leningen in lokale valuta aantrekkelijk wordt. Het resultaat: drastisch verbeterd ondernemersklimaat, significant verlaagde faillissementsrisico en een investering in de groei van lokale kapitaalmarkten.

De TCX investeerdersgroep bestaat naast ABN AMRO, uit FMO, het Nederlandse Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, Oikocredit en de ontwikkelingsbanken van Duitsland, Zuid-Afrika, België, Noorwegen, Denemarken en Spanje. Daarnaast hebben de ontwikkelingsbank van Frankrijk, en een aantal regionale multilaterale ontwikkelings-banken zich gecommitteerd om later dit jaar in TCX te investeren.

Minder faillissementen bij valutacrisis
Een land dat getroffen wordt door een valutacrisis heeft gemiddeld tien jaar nodig om economisch weer op te krabbelen. Als het merendeel van de bedrijven en hun lokalen banken met lokale valuta gefinancierd zouden zijn in plaats van met dollars of euro's, dan zou de economische klap veel kleiner zijn. Het introduceren van risico-reducerende vehikels als TCX heeft dus de potentie om de schadelijke effecten van valutaschokken te absorberen. Het positieve effect hiervan op ontwikkelingseconomieën is immens.

Arjo Blok, hoofd van de afdeling Local Markets: We zijn blij dat we de lokale kapitaalmarkten van ontwikkelingslanden kunnen helpen ontwikkelen door het mogelijk te maken valutarisico's en renterisico's af te dekken. De toename in beschikbaar kapitaal zal van doorslaggevend belang zijn bij de voortgaande economische groei van deze landen. Als zakenbank zien we ook een unieke kans om producten en marktexpertise te leveren aan TCS dat de eerste is in deze markt." Blok vervolgt met: "ABN AMRO levert nu valutaproducten in zo'n vijftig markten gecombineerd en heeft ook in dertig daarvan zelf kantoren. Ons partnership met TCX zal dit verder versterken en ons aanbod verbreden voor ontwikkelende markten in Azië, Latijns Amerika, Afrika en Oost Europa." TCX zal morgen in Amsterdam officieel opgericht worden in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de elf participerende instituten.

Perscontacten: +31 20 6288900




ABN AMRO