FNV

4-9-2007 ChristenUnie: ontslagplannen Donner not done

Het laatste woord over het ontslagrecht is in de regeringscoalitie nog niet gesproken. Ook de ChristenUnie vindt dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn plannen voor versoepeling voorlopig niet mag doorzetten. Eerst maar eens een debat.

Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn heeft dat vrijdag 31 augustus namens de christelijke fractie gezegd tijdens de door de FNV georganiseerde hoorzitting over het ontslagrecht in Madurodam.

Daarmee sluit de kleinste regeringspartij zich aan bij coalitiegenoot PvdA die eerder al liet weten niet met de huidige voorstellen akkoord te gaan. Ortega noemt de plannen 'nog steeds not done'.

Zij deed deze uitspraak tijdens een hoorzitting van de FNV met de Kamerleden Ortega, Eddy van Hijum (CDA) en Mariëtte Hamer (PvdA) in het kleinste stadje van ons land. Zo'n 460 vakbondsleden waren op de bijeenkomst afgekomen om hun ongenoegens te uiten over het plan voor flitsontslag.

Dat doet volgens de bonden afbraak aan de rechten van de werknemers. Werkgevers kunnen makkelijker mensen ontslaan.

Zo verdwijnt de preventieve toetsing waardoor een baas niet langer vooraf een ontslagvergunning hoeft aan te vragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of via de kantonrechter. De werkgever moet zelf achteraf voor de rechter bewijzen dat hij onterecht is ontslagen.

Ook gaat de opzegtermijn van twee tot drie maanden naar vier weken en gaat de ontslagvergoeding omlaag. Gemaakte scholingskosten kan de werkgever aftrekken van deze vergoeding.

PvdA-Kamerlid Hamer vindt eveneens dat Donner zijn plannen nog niet mag doorzetten. Er is te weinig draagvlak voor en heeft te veel losse eindjes.

Over de rechtsbescherming van de werknemer maken de sociaal-democraten en ChristenUnie zich ook zorgen nu de preventieve toetsing verdwijnt. CDA'er Van Hijum steunt zijn partijgenoot Donner, al geeft hij wel aan dat werkgevers niet zomaar personeel gratis moeten kunnen ontslaan om bedrijfseconomische redenen via het CWI.