Time : 15:12:35
Date : 04 September 2007
Sender Name: BIO

BIO neemt als eerste Belgische instelling aan het Currency Exchange Fund (TCX) deel

TCX: een innovatie op het vlak van financiering in lokale valuta in ontwikkelingslanden

Brussel, 4 september 2007 - De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) zal als eerste Belgische instelling in TCX investeren, een vehikel dat bedoeld is om producten in lokale valuta voor opkomende landen te ontwikkelen. Het initiatief werd door de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, FMO, in samenwerking met voorname internationale financiers gelanceerd. De Currency Exchange Fund NV (TCX) zal aanvankelijk over een transactiecapaciteit van US$ 1,2 miljard beschikken om op lange termijn de wisselrisico's met betrekking tot lokale valuta te dekken in opkomende landen. Het fonds streeft ernaar het risico op wanbetaling aanzienlijk te verminderen, het voortbestaan van ondernemingen te bevorderen en sterk bij te dragen tot de ontwikkeling van markten van lokaal kapitaal. TCX zal op 5 september in Amsterdam worden gelanceerd tijdens een slotceremonie in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de elf deelnemende instellingen.* De technische aspecten Het fonds wil internationale investeerders een wisselrisicodekking aanbieden voor langetermijnfinancieringen in lokale valuta, evenals rentedekkingen op de valuta van opkomende markten. TCX is als
samenwerkingsinitiatief uniek in zijn soort en groepeert aanvankelijk internationale investeerders. De investeerders die bij de eerste afsluiting aan het TCX deelnemen hebben zich ertoe verbonden ongeveer US$ 300 miljoen in de vorm van kapitaal samen te brengen. De aanvankelijke transactiecapaciteit zal bijna US$ 1,2 miljard bedragen en zal dankzij bijkomende investeringen die op korte termijn zijn voorzien nog toenemen. De aandeelhouders van TCX zullen bijzondere aandacht besteden aan Sub-Sahara Afrika, dat ook een prioriteit is voor BIO, evenals aan microfinanciering, huisvesting en infrastructuur.

Een gat op de markt invullen
De talrijke financiële crisissen tonen aan dat er een reëel wisselrisico bestaat dat de ondernemers en lokale banken van ontwikkelende landen benadeelt. De beruchte hyperdevaluaties die eind jaren 90 en begin 2000 Azië, Turkije, Rusland en Argentinië troffen, illustreren perfect de verwoestende effecten van onstabiele financiële systemen op de regionale, maar ook internationale economie. Tal van bedrijven konden hun leningen in dollar of euro niet langer terugbetalen omdat de valuta ten gevolge van de crisis opeens buitensporig duur waren geworden. Die instabiliteit had ook een diepe en blijvende impact op de economie en samenleving in het algemeen.
TCX biedt een oplossing voor dit probleem. Zo kan het fonds de wisselrisico's die vroeger door de lokale instellingen en ondernemingen werden gedragen op zich nemen, waardoor het voortbestaan van de bedrijven niet langer in gevaar komt. Die laatste worden voortaan niet meer aan risico's blootgesteld die ze niet aankunnen. Ook het systemische risico wordt beperkt. Anderzijds kunnen de financiers een veel uitgebreidere commerciële markt dekken door producten op lange termijn in lokale valuta aan te bieden.

Het risico spreiden
Studies tonen aan dat het risico van een portefeuille die op het vlak van het aantal 'moeilijke' valuta en rentevoeten, maar ook op geografisch vlak aanzienlijk gediversifieerd is, amper 25 % bedraagt van het risico van een investering in slechts één van die valuta's. In andere woorden blijkt een echt internationale diversificatie van het risico veel efficiënter dan een regionale diversificatie, in het bijzonder op een markt die onder druk staat. Door de gezamenlijke risico-overname is TCX het eerste vehikel dat het concept van verantwoorde diversificatie van een portefeuille bestaande in valuta's uit ontwikkelingslanden naar voor brengt.

Onontbeerlijke concurrentie
De markt van de financiering in lokale valuta is uitgestrekt en TCX kan deze rol niet alleen op zich nemen. We hopen dus dat dit initiatief de interesse van andere financiers zal wekken en snel concurrenten zal krijgen. De dekkingsmechanismen van lokale valuta, zoals TCX, moeten een aanzienlijke economische impact in de opkomende landen genereren, doordat ze tot meer stabiele en open markten van lokaal kapitaal leiden en tegelijkertijd tot een duurzame ontwikkeling van de betreffende landen bijdragen.

Een waardevol instrument voor BIO
Door in TCX bij te dragen, beschikt BIO over een doeltreffend instrument om de wisselrisico's te beperken die op haar investeringen wegen en kan ze zich wagen in landen die gewoonlijk als gevaarlijk worden beschouwd. " Het wisselrisico is een belangrijk criterium in de beslissingsprocedure en we zijn ervan overtuigd dat dit initiatief ons de middelen zal aanreiken om lokale ondernemers nog meer te steunen, vooral in het kader van onze strategie voor Sub-Sahara Afrika", onderstreept Hugo Bosmans, algemeen directeur van BIO.


* De lijst van investeerders die aan TCX deelnemen kan worden bekomen bij Emmanuelle Liessens, Communications & Promotion Officer BIO n.v., via e-mail emmanuelle.liessens@b-i-o.be of via telefoon op +32 2 778 99 81.

Noot aan de redactie:
Voor alle bijkomende informatie over BIO en zijn betrokkenheid in TCX, kunt u zich richten tot
Emmanuelle Liessens,
Communications & Promotion Officer,
via e-mail emmanuelle.liessens@b-i-o.be of via
telefoon op +32 2 778 99 81

Voor alle bijkomende informatie over TCX kunt u contact opnemen met Bernadette Blom via e-mail b.blom@fmo.nl of via telefoon op +31 (0)62269 5620.

BIO, Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden BIO is een ontwikkelingsfinancieringsinstelling opgericht in 2001 met als aandeelhouders de Belgische Regering, via het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, en de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), elk eigenaar van 50% van het kapitaal. BIO heeft tot doel bij te dragen tot de duurzame economische en sociale welvaart en bestrijding van armoede in opkomende landen, door rechtstreeks en onrechtstreeks te investeren in de privé-sector aan de hand van lange termijnfinanciering, en richt zich in het bijzonder tot de KMO's en
microfinancieringsinstellingen van die landen. BIO speelt een aanvullende rol tegenover de lokale financiële instellingen en steunt projecten die een duidelijk evenwicht vertonen tussen financieel rendement en ontwikkelingsimpact. BIO is lid van EDFI (European Development Finance Institutions).
Voor bijkomende informatie kan u terecht op onze webstek www.b-i-o.be.

FMO: The Netherlands Development Finance Company
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicokapitaal in ondernemingen en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. De investeringsportefeuille van FMO bedraagt EUR 2,7 miljard, waarmee FMO een van de grootste bilaterale ontwikkelingsbanken ter wereld is. Mede dankzij haar banden met de Nederlandse overheid kan FMO risico's nemen die commerciële banken niet - of nog niet - bereid zijn te nemen. Missie van FMO: het scheppen van goed florerende ondernemingen die als motor voor duurzame groei in hun land kunnen fungeren.
www.fmo.nl