International Film Festival Rotterdam

37e International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 4 september 2007

Rutger Wolfson directeur van komende editie International Film Festival Rotterdam

Het bestuur van het International Film Festival Rotterdam heeft Rutger Wolfson benoemd tot algemeen directeur met de opdracht om de organisatie en de artistieke invulling van de komende festivaleditie 2008 te leiden. Hij zal deze functie in deeltijd vervullen en in zijn huidige functie van directeur van De Vleeshal in Middelburg aanblijven. Het festivalbestuur heeft tegelijkertijd Stef Fleischeuer, voor dezelfde periode en eveneens in deeltijd, benoemd tot interim zakelijk leider.

De aanstelling van Rutger Wolfson volgt op het vertrek per 1 september 2007 van Sandra den Hamer naar het Filmmuseum in Amsterdam. Na de aankondiging van haar vertrek, eind april van dit jaar, heeft het festivalbestuur tijd genomen om een gedegen profiel samen te stellen van de directie die het festival de komende jaren nodig heeft. Tevens zijn met dit doel het festivalpersoneel en nauw bij het festival betrokken organisaties, overheden en personen geconsulteerd.

Zoals gebruikelijk in deze periode heeft de staf van het festival ondertussen, nog geleid door Sandra den Hamer, de voorbereidingen van de komende festivaleditie gestart. Dit geldt tevens voor de benodigde stappen in de voortgang van de activiteiten van de CineMart en het Hubert Bals Fonds.

Vanaf heden zullen Wolfson en Fleischeuer de leiding op zich nemen van de festivalorganisatie. Ook nemen zij urgente dossiers ter hand zoals de subsidieaanvragen in het kader van de komende Cultuurnotaperiode en de eerder gestarte besprekingen met de gemeente Rotterdam ten aanzien van een nieuwe behuizing van het festival en het festivalkantoor.

Rutger Wolfson zal zich daarbij concentreren op de algehele leiding en de coördinatie van de artistieke zaken van het festival. Stef Fleischeuer gaat zich met name bezighouden met de zakelijke aspecten van het festival. De komende weken zullen de directie, het bestuur en festivalstaf de taakverdelingen nader uitwerken.

Het bestuur heeft gekozen voor aanstellingen voor de periode tot en met de komende festivaleditie om in ieder geval de continuïteit in de festivalorganisatie naar de komende editie te verzekeren.

Rutger Wolfson (37) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Van 1996 tot en met 1999 stelde hij als curator van Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam, tentoonstellingen samen en (co-)produceerde hij muziek-, theater en dansprojecten. Wolfson is sinds 2000 directeur van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg (De Vleeshal). Hij maakte er enkele spraakmakende tentoonstellingen over de grensgebieden van beeldende kunsten en andere kunsten. Daarnaast was hij lid van adviescommissies van ondermeer de Mondriaan Stichting, het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en het Film Fonds. Wolfson was samensteller en inleider van de bundels Kunst in crisis (2003) en Nieuwe symbolen voor Nederland (2005). In augustus van dit jaar publiceerde Wolfson het essay Het museum als plek voor ideeën . Hij was vanaf 2004 tot en met zijn aanstelling als directeur bestuurslid van het International Film Festival Rotterdam.

Stef Fleischeuer (53) studeerde Sociologie van Bouwen en Wonen aan de Universiteit van Utrecht. Hij vervulde van 1987 projectmanagement- en managementfuncties op het gebied van stedelijke vernieuwing, economie en cultuur in Utrecht, Leiden, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Van 2000 tot en met 2006 was hij directeur Ontwikkeling van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR). Sinds 2007 is hij directeur van Plan F in Rotterdam, bureau voor organisatieadvies en projectmanagement met het accent op Ruimte, Vastgoed en Economie, maar ook Grondzaken en Kunst en Cultuur. Fleischeuer was van 2003 tot 2006 lid van de Raad van Advies van de Tiger Business Lounge, de bedrijfsvriendenclub van het International Film Festival Rotterdam. Hij is bestuurslid van Witte de With, Centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam en lid van A R dam, het samenwerkingsverband van directeuren en betrokkenen in de kunstsector van Amsterdam en Rotterdam.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie (

International Film Festival Rotterdam