GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Monstertrucks op Europese wegen zijn onveilig en ramp voor het milieu

Straatsburg, 4 september 2007 - Vandaag debatteerde het Europees Parlement over de toelating van 60 ton als vervoerslimiet voor vrachtwagens op de Europese wegen. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is teleurgesteld dat er een meerderheid in het Europees Parlement voor toelating van deze monstertrucks is. Volgens hem is een verhoging van het vervoerslimiet een ramp voor het milieu en zal deze leiden tot meer ongelukken.

Het huidige vervoerslimiet in Europa is vastgesteld op 40 ton. Lagendijk is bang dat de Europese wegen er onveiliger op worden: "De Europese infrastructuur is niet berekend op de nu voorgestelde verhoging van het toegestane gewicht met 50%. De kans is groot dat wegen en bruggen schade zullen oplopen, waardoor onveilige situaties ontstaan. Dat is een onverantwoord risico dat we niet mogen nemen".

Ook uit milieuoogpunt is GroenLinks tegen toelating van de 60-tonners. "De monstertrucks botsen frontaal op het Europees milieubeleid. Door het vervoerslimiet te verhogen wordt transport over de weg nog goedkoper. Dit terwijl we juist transport per spoor en over het water aantrekkelijker moeten maken vanwege de lagere uitstoot van fijnstof en broeikasgassen", aldus Lagendijk.

GroenLinks is onaangenaam verrast dat er nu een meerderheid in het Europees Parlement is voor verhoging van het vervoerslimiet. Lagendijk reageert vol onbegrip: "Dit jaar nog was er een meerderheid in de transportcommissie tegen het voorstel vanwege het veiligheids- en milieuargument. In de tussentijd is er geen nieuwe informatie bijgekomen en toch is een meerderheid van mijn collega´s omgedraaid als een blad aan de boom".


------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa