Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Slimme planten chatten op hun eigen netwerk

4 september 2007

Recent onderzoek van vidi-onderzoeker Josef Stuefer aan de Radboud Universiteit Nijmegen wijst uit dat planten hun eigen chatsysteem hebben waarmee ze elkaar kunnen waarschuwen. Planten zijn dus niet zomaar saaie en passieve organismen, die staan te wachten totdat ze afgeknipt of opgegeten worden. Veel planten vormen interne communicatienetwerken en zijn in staat om op een efficiënte manier informatie uit te wisselen.

Chatnetwerk

Veel kruidachtige planten zoals aardbei, klaver, riet en zevenblad vormen van nature netwerken. Individuele planten blijven voor een bepaalde tijd met elkaar verbonden door liggende stengels. Deze verbindingen stellen de planten in staat om via interne kanalen informatie met elkaar te delen. Daardoor lijken ze sterk op computernetwerken. Maar waarover zouden planten met elkaar willen chatten?

Kortgeleden toonden Stuefer en zijn collega's voor het eerst aan dat klaverplanten elkaar via netwerkverbindingen waarschuwen als er vijanden in de buurt zijn. Als één van de planten door rupsen wordt aangevreten, worden de andere leden van het netwerk door een intern signaal gewaarschuwd. Eenmaal gewaarschuwd versterken de intacte planten hun chemische en mechanische afweer en worden daardoor onaantrekkelijk voor de oprukkende rupsen. Door dit Early Warning systeem kunnen de planten hun belagers dus voor zijn. Experimenteel onderzoek laat zien dat daardoor de schade aan de planten sterk beperkt wordt.

Virussen

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat geldt niet alleen voor internet maar ook voor planten. Het blijkt namelijk dat plantenvirussen gebruik kunnen maken van de aanwezige infrastructuur om zich razendsnel over de aangesloten planten te verspreiden. De infectie van één plant leidt dus tot een infectie van alle planten binnen het netwerk.

Uit dit onderzoek blijkt overduidelijk dat het algemene beeld van planten niet goed aansluit bij de werkelijkheid. Wie had nou verwacht dat de meeste planten om ons heen continu aan het internetten zijn?

Dit onderzoek maakt deel uit van het Vidi-project 'Plant Intranets. Costs, benefits, & risks of communication pathways in clonal plant networks' dat wordt gefinancierd door NWO en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Afbeelding: Klaverplantjes kunnen elkaar waarschuwen via een netwerk van liggende stengels.


..............................

Noot voor de redactie,