Postbank

Ondernemer besteedt eenderde van tijd aan `rompslomp' 04 september 2007

Amsterdam, 4 september 2007. Drie op de vijf ondernemers komt door allerlei `rompslomp' te weinig toe aan het uitoefenen van het eigen vak. Vooral het voldoen aan wet- en regelgeving kost veel tijd; 44% van de zelfstandigen geeft aan dat dit ze hierdoor nauwelijks toekomen aan hun `echte werk'. Dit blijkt uit de resultaten van het eerste Postbank OndernemersBericht, een groot periodiek onderzoek naar de verwachtingen en het vertrouwen van ondernemers in Nederland. Hoewel de meeste ondernemers veel tijd besteden aan taken die ze liever niet zouden uitvoeren, overheerst het positieve gevoel. Negen op de tien zelfstandigen haalt zeer veel voldoening uit het werk.

Financieel gaat het de meeste ondernemers voor de wind. De meerderheid heeft een financieel gezond jaar achter de rug en slechts 6% voorziet voor de komende twaalf maanden een minder resultaat. Toch heeft 39% van de ondernemers de afgelopen maanden weleens wakker gelegen vanwege zorgen om het bedrijf en heeft een op de acht als grootste angst dat het eigen bedrijf failliet gaat.
Ondernemer verliest omzet door niet-inhoudelijke werkzaamheden Bijna een op de drie ondernemers ziet de toenemende wet- en regelgeving als belangrijkste bedreiging voor hun bedrijf voor de komende twee jaar. Het voldoen aan regelgeving wordt door 39% bovendien gezien als de meest tijdrovende activiteit naast het `gewone' werk. Andere taken die volgens ondernemers teveel tijd kosten zijn communicatie met gemeentelijke instanties (37%), belastingen (37%) en administratie (31%). Gemiddeld wordt een derde van de werkuren in beslag genomen door taken die niet direct behoren tot het inhoudelijke werk. Zo verspilt een ondernemer gemiddeld drie uur per maand aan het niet snel worden teruggebeld of -gemaild en meer dan twee uur per maand aan het in de wacht hangen aan de telefoon. Een op drie ondernemers geeft aan dat dergelijke tijdrovende processen veel omzetverlies kosten. Ruim de helft geeft aan enigszins omzetverlies hierdoor te lijden.
Passie voor het vak
Henk Renkema, directeur Postbank Zakelijk: "We weten dat een belangrijke drijfveer van ondernemers niet alleen is om geld te verdienen, maar om met passie voor het vak te ondernemen. Dé reden voor mensen om een eigen bedrijf starten is de wens om zelfstandig te werken. Maar ook als zelfstandige ben je afhankelijk van samenwerking met andere partijen, bijvoorbeeld om je financiën, administratie of vergunningen te regelen. De tijd die ondernemers daaraan kwijt zijn gaat ten koste van de tijd die ze aan het vak kunnen besteden en dat levert irritaties op. Daarom zorgt de Postbank ervoor dat ondernemers zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan het regelen van hun bankzaken. Voor het aanvragen van financiële producten, zoals een Betaalautomaat of een werkkapitaalkrediet, is één telefoontje vaak voldoende. Daarnaast kunnen ondernemers snel en gemakkelijk telefonisch advies krijgen over hun bankzaken."
Optimisme overheerst, maar af en toe wel zorgen
1
De Postbank introduceert vandaag de OndernemersIndex, een index die periodiek aangeeft hoe het gesteld is met het vertrouwen van zelfstandige ondernemers in Nederland. Zowel financiële resultaten als emoties bepalen het vertrouwen van ondernemers. Vandaar dat voor beide onderdelen een eigen graadmeter is ontwikkeld: de Commerciële OndernemersIndex en de Emotionele OndernemersIndex. Samen bepalen zij het ondernemersvertrouwen, weergegeven in de OndernemersIndex. Deze start op het hoge niveau van 120.
Het meest optimistisch zijn ondernemers over het financiële reilen en zeilen van hun bedrijf, maar er heerst ook optimisme over de realisatie van de ondernemersdromen voor de langere termijn. De Commerciële OndernemersIndex start op het hoge niveau van 131 punten. Ruim de helft van de zelfstandigen (57%) vindt het nu een hele gunstige tijd om te investeren, slechts 18% acht de tijd hiervoor niet gunstig.

De Emotionele OndernemersIndex komt uit op een score van 109 punten. Hoewel het gevoel positief is, zijn er wel zorgen. Zo heeft 39% van de ondernemers de afgelopen maanden wel eens wakker gelegen vanwege zorgen om het bedrijf. Verreweg de meerderheid (90%) haalt momenteel voldoening uit het ondernemerschap.
Vinden van geschikt personeel vormt knelpunt

2
Gevraagd naar de belangrijkste zaken die de ambities kunnen dwarsbomen wordt naast wet- en regelgeving door 15% het vinden van geschikt personeel aangegeven. Om de ambities waar te kunnen maken heeft 18% vooral geld nodig en 16% heeft behoefte aan personeel. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zo groot is, wordt het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Het Postbank Economisch Bureau verwacht dat de huidige grote vraag naar personeel zich uiteindelijk ook in hogere lonen zal vertalen. Juist nu veel bedrijven om personeel zitten te springen kan de werknemer een stuk kritischer zijn. Werknemers zijn steeds vaker in de positie om eisen te stellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Cindy Penders, afdeling PR/PA Postbank NV, tel. 020-584 6441 of 06-54631880. Email: Cindy.penders@postbankmail.nl Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek in het kader van het Postbank OndernemersBericht is uitgevoerd door TNS NIPO onder ondernemend Nederland. Deze personen zijn allen afkomstig uit TNS NIPO base. In totaal zijn 1000 ondernemers (directeur/eigenaren) ondervraagd middels telefonische interviews.

Grootteklassen in werknemers: 1, 2-4, 5-9, 10-19, en 20-49; in rapportering geaggregeerd tot 1-4, 5-20, 20-49. Branche: Industrie, Bouw, Detailhandel, Groothandel, Auto en reparatie, Horeca, Transport, Zakelijke Dienstverlening.

Achtergrond/profiel vragen:

1. Bent u de hoofdkostwinner in het gezin?
2. Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week?
3. Man/vrouw (bekend in NIPObase)

4. Leeftijd (bekend in NIPObase)

5. Branche (bekend in NIPObase)

6. Aantal werknemers (bekend in NIPObase)

Verdieping

Het verdiepingsonderzoek naar tijdrovende processen is uitgevoerd onder 502 zelfstandige ondernemers. Het onderzoek is uitgevoerd middels online vragenlijsten door Ruigrok Netpanel. De datacollectie heeft gelopen van 20 juli tot 29 juli 2007.

Achtergrond van de respondenten:

40% van de respondenten is ZZP-er.

31% is eigenaar of medebeslisser van een onderneming met 2-4 medewerkers.

29% is eigenaar of medebeslisser van een onderneming met 5-9 medewerkers.