Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 4 september  |
|2007                                              |


1. Meting luchtkwaliteit aan de A59
Aan de A59 bij afslag Elshout (gemeente Heusden) zal de luchtkwaliteit worden gemeten. Doel is om de concentraties van fijn stof en stikstofdioxide vast te stellen zodat de gemeten waarden aan de (theoretische) rekenmodellen getoetst kunnen worden. Voor representatieve cijfers is het nodig om een jaar lang metingen te doen (van september 2007 tot oktober 2008). Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer W. van der Staak (SP).

2. Aanpassing Provinciale Milieuverordening
GS hebben de nota van Zienswijzen voor aanpassing van de Provinciale Milieuverordening vastgesteld. Zij verzoeken ook de Provinciale Commissie Ecologie om advies uit te brengen.

3. Commissie Milieuhygiëne Woensdrecht
GS hebben de staatssecretaris van Defensie per brief verzocht om een Commissie voor Overleg en Voorlichting over de Milieuhygiëne (COVM) voor vliegbasis Woensdrecht in te stellen.
Een COVM is een overlegplatform waarin alle belanghebbenden en omwonenden zitting nemen om de actuele ontwikkelingen rondom een vliegterrein te bespreken. In het geval van Woensdrecht zijn dat de ontwikkelingen rondom het onderhoud van vliegtuigen en Maintenance Valley.

4. Uitvoering Stimuleringskader
GS hebben de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV opdracht gegeven om in 2007 en 2008 het Groen Blauw Stimuleringskader administratief en financieel uit te voeren. Dat betreft een subsidieregeling voor het uitvoeren van taken op het gebied van het water en landschapsbeheer door boeren.

5. Subsidie energiebesparing
GS hebben bij het ministerie van VROM zogenoemde BANS-subsidie aangevraagd (Bestuurs Akkoord Nieuwe Stijl) voor twee projecten: een onderzoek naar woonlasten en klimaatafspraken met de metaalbranche. Doel van de BANS-subsidie is om lagere overheden te stimuleren actief te zijn op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.

6. Subsidies toerismeprojecten
GS verlenen het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT) voor 2007 subsidie om de promotiecampagne Bijzonder Brabant (Bijzonder Brabant Pas) te intensiveren.

7. Kunst langs de A50
Langs het wegtracé van de A50 tussen Oss en Eindhoven worden in één samenhangend project vier kunstwerken gerealiseerd. Hiertoe zullen de deelnemende partijen (waaronder acht gemeenten en provincie) op 27 september 2007 een intentieverklaring ondertekenen. Een dergelijke samenwerking bij kunst langs een snelweg is uniek in Nederland. De kunstwerken die zullen worden aangelegd zijn: 'De Ark van Paalgrave' in Oss, 'de Navel in de Oermaas' in Veghel, 'De Nieuwe verzorgingsplaats voor Dier, Mens en Auto' in Son en de Nieuwe Arcadische Route (NAR) over het gehele traject. Laatstgenoemd kunstwerk - geïntegreerd in het ontwerp van een tankstation - wordt medio 2008 als eerste gerealiseerd.

8. Jeugd
GS hebben een subsidieregeling vastgesteld voor invoering van het vroegsignaleringssysteem 'Zorg voor Jeugd'. Voor de komende drie jaar is jaarlijks E.220.000 beschikbaar. 'Zorg voor Jeugd' sluit aan op een eerdere subsidieregeling voor zorgcoördinatie waar alle gemeenten in Brabant gebruik van hebben gemaakt.

9. Beleidsregels kabels en leidingen
Onder, in en op provinciale wegen liggen veel kabels en leidingen. Het gaat om kabels ten dienste van telecommunicatie, elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, rioleringen etcetera. Het (ver)leggen, onderhouden, repareren en verwijderen daarvan leidt tot veel overlast, omdat het hiervoor vaak noodzakelijk is de weg open te breken, met alle gevolgen voor de toegankelijkheid, veiligheid en kwaliteit van die wegen van dien. Gedeputeerde Staten hebben het bestaande beleid hierover gewijzigd. Voor het (ver)leggen, onderhouden, repareren en verwijderen op, in onder en boven de provinciale weg hebben Gedeputeerde Staten duidelijke toetsingskaders vastgesteld.

10. Toegankelijke bushalten
Ook minder validen moeten gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Het merendeel van alle bushalten in Brabant moet daarom worden aangepast. GS ondertekenen een overeenkomst met het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin wordt afgesproken dat het busvervoer in 2010 voor zoveel mogelijk reizigers (minimaal 68%) toegankelijk moet zijn. De eerste toegankelijke bushalte is onlangs in Dongen officieel in gebruik genomen.

11. OV-chipkaart
GS hebben het implementatieplan voor de OV-chipkaart vastgesteld. Hierin staat onder meer in welke regio's de OV-chipkaart wordt ingevoerd en wanneer. In heel Nederland zou op 1 januari 2009 de chipkaart ingevoerd moeten zijn. Vanaf 1 september 2008 kan men in Brabant met strippenkaart én OV-chipkaart reizen.

12. GEO-informatie
De provincies en het ministerie zullen zich inspannen om de toegankelijkheid van geo-informatie voor burgers, bedrijven en andere overheden te vergroten. De heer Franssen (voorzitter IPO) zal daartoe een intentieverklaring ondertekenen.

13. Nieuwjaarsconcert
Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van de provincie wordt begin 2008 gehouden op twee locaties: op 6 januari in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch en op 5 januari in het Chassé theater in Breda.

14. Buitenlandse reis
Gedeputeerde mw. Steffens-van Nieuwenhuizen zal, op uitnodiging van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, van 8-13 oktober 2007 deelnemen aan een studiereis naar Hongkong en Singapore. De studiereis - georganiseerd door het ministerie - staat in het teken van de invoering van de OV-chipkaart en geeft inzicht in het OV-chipcardsysteem dat in Hongkong en Singapore wordt gebruikt.

15. Toegerekende overhead van leges Ontgrondingen
In de commissievergadering Bestuur en Middelen van 19 januari jl. lag een wijziging van de legesverordening voor waarin voor het onderdeel ontgrondingen een nieuwe tariefstructuur is voorgesteld. Naar aanleiding hiervan zijn door de commissie vragen gesteld over het gehanteerde overhead(opslag)percentage van 50% waar dit percentage op gebaseerd was. Het percentage is gebaseerd op de evaluatie van de legesverordening uit 1993. Tevens wordt ingegaan op de mogelijke consequenties van de Handreiking kostentoerekening leges en tarieven, zoals die door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer is toegezonden.

16. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Lith voor het realiseren van een varkensstal met luchtkanaal aan de Weisestraat 19; de gemeente Goirle voor de bouw van 3 woningen aan de Tilburgseweg 22-24; de gemeente Breda voor de bouw van twee appartementengebouwen aan de Oosterhoutseweg 114 te Teteringen; de gemeente Alphen-Chaam voor het vergroten van de oppervlakte van zomerhuisjes aan de Wildertstraat 31; de gemeente Nuenen voor het vernieuwen en vergroten van een garage aan de Gerwenseweg 19; de gemeente Baarle-Nassau voor 5 ruimte voor ruimt woningen aan de Molenbaan; de gemeente Oss voor kantoor- en winkelruimte met 10 bovenappartementen aan de Rogstraat 26-28 te Herpen; de gemeente Gemert-Bakel voor het oprichten van een nertsenfarm aan de Blaarpeelweg ong.; de gemeente Hilvarenbeek voor de herontwikkeling van een zorgcomplex aan de Eekhool 9 t/m 15; de gemeente Dongen voor het realiseren van een woning met bijgebouwen ten zuiden van de Haanse Hoef 3; de gemeente Heeze-Leende voor een religieus centrum en kantoorpand aan de Julianalaan 1.

Gedeputeerde Staten hebben het wijzigingsplan Tweede wijziging bestemmingsplan Dongen Buitengebied voor het perceel Haanse Hoef 3 ihkv artikel 11 Wet op de Ruimtelijke Ordening goedgekeurd; hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend ex artikel 28 WRO aan de gemeente Nuenen voor het bestemmingsplan Nuenen-Zuid; hebben ingestemd met de uitleg van de regelgeving van het college van B&W van Baarle-Nassau in het kader van artikel 19, lid 1 WRO voor de bouw van 3 woningen met toepassing van de regeling ruimte voor ruimte; hebben een verklaring van geen bezwaar ex. artikel 19, lid 1 WRO geweigerd van de gemeente Reusel voor de bouw van een woning aan de Rouwenbogt 4. Het bestemmingsplan Mastbos te Bladel wordt gedeeltelijk goedgekeurd.


---- --