Duurzame Dinsdag 2007 zet duurzaam consumeren op de kaart


Maatschappelijke organisaties overhandigen kabinet meer dan 250 duurzame burgerinitiatieven

DEN HAAG, 20070831 -- Voor Duurzame Dinsdag 2007 hebben zich meer dan 250 nieuwe duurzame initiatieven gemeld. Deze burgerinitiatieven zijn verzameld door samenwerkende maatschappelijke organisaties. De initiatieven gaan in het Duurzame Koffertje dat minister Cramer (VROM) op de eerste dinsdag in september - 4 september aanstaande - namens het kabinet in ontvangst neemt in de oude zaal van de Tweede Kamer. Dit jaar heeft Duurzame Dinsdag als bijzonder doel duurzaam consumeren op de kaart te zetten.

Een jury onder voorzitterschap van oud-minister van VROM Sybilla M. Dekker heeft de aangemelde initiatieven beoordeeld, mede op relevantie voor het thema duurzaam consumeren. Er zijn zes initiatieven genomineerd: Een wereldmaaltijd voor iedere wereldburger; Gulpener Oogstparade; Kookboek duurzaam eten en koken; StoereVrouwen; Visie op ondergrond; WijDe Wereldmarkt. De juryvoorzitter maakt op Duurzame Dinsdag bekend wie prijswinnaars zijn.

Dagvoorzitter is Froukje Jansen (tv-presentatrice Llink). Behalve de overhandiging van het koffertje en de prijsuitreiking is er deze ochtend een mogelijkheid tot duurzame dates, waarbij initiatiefnemers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een gemeenschappelijk initiatief, een `duurzame date'. Daarnaast is er een Duurzame Parade, met een presentatie van duurzame en klimaatneutrale producten. Verder worden er films vertoond over de genomineerde initiatieven en met de visie van drie jongeren op duurzaam consumeren.
Duurzame Dinsdag is vanwege het beperkt aantal plaatsen alleen op uitnodiging bij te wonen. Genodigden zijn onder meer initiatiefnemers, kamerleden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven met bijzondere betrokkenheid bij duurzaamheid.
Zie www.duurzamedinsdag.nl voor een overzicht van alle ingediende initiatieven en het programma van de dag.

Duurzame Dinsdag 2007 wordt georganiseerd door:
IVN Nederland, Nederlandse Vrouwen Raad, Nationale Jeugdraad, Alliantie voor de Decade of Education for Sustainable Development, TEMA-NL, Stichting Mondiale Samenleving, ministerie van VROM, Provincie Zuid Holland, SME Advies, ASN Bank, NUON, Matchpoint Internet.





Ingezonden persbericht IVN- Duurzame Disndag