Budelpack International BV behandelt Spaans personeel schandalig


Personeel bezet vestiging Barcelona

BARCELONA, 20070904 -- Op 3 september 2007 heeft het Departement van Arbeid van Catalonië (Spanje) (vergelijkbaar met het CWI) het verzoek van de Nederlandse multinational Budelpack International BV met het hoofdkantoor in Den Bosch, tot liquidatie van haar productiebedrijf in San Just (Barcelona) met 91 werknemers afgewezen. Het departement heeft het verzoek afgewezen omdat Budelpack International BV op geen enkele manier aannemelijk heeft kunnen maken dat er sprake is van economische, organisatorische en/of productieproblemen. Integendeel, bij geen van de tot de Budelpack organisatie behorende bedrijven is daarvan sprake.

Faillissement aangevraagd
In mei van dit jaar informeerde de heer Chris Moerkerken, CEO van Budelpack International BV de medewerkers van de vestiging in San Just dat de vestiging zal worden gesloten en dat de productie van persoonlijke verzorgingsmiddelen (hoofdzakelijk producten die voor Sara Lee worden gemaakt) zal worden verplaatst naar de vestiging in Talavera de la Reina bij Toledo. Daarop heeft de directie van Budelpack Sant Just de 91 personeelsleden meegedeeld dat en na 31 augustus geen salaris meer zal worden uitbetaald en dat het faillissement zal worden aangevraagd. Volgens de genoemde departement staat dit haaks op de feiten en verkeert Budelpack niet in betalingsproblemen.

Slecht sociaal plan
Budelpack heeft een sociaal plan uitgewerkt maar de werknemers zijn van mening dat de regeling ruim onvoldoende en buitenwettelijk is. Als voorbeeld wordt genoemd het aanbod om medewerkers die tussen de 10 en 20 jaar voor Budelpack hebben gewerkt een compensatie aan te bieden van 9 maanden salaris. De medewerkers van Budelpack San Just zijn van plan om alle juridische middelen in te zetten om de genomen beslissing van Budelpack aan te vechten en eisen in ieder geval doorbetaling van loon.

Directie vertrokken
Omdat de volledige directie, hoofdzakelijk bestaande uit Nederlanders die naar zeggen van de medewerkers, niet of nauwelijks Spaans spreken, het pand heeft verlaten en niet in overleg wenst te treden met het personeel, hebben de 91 medewerkers de vestiging bezet en zijn voornemens de medewerkers van andere vestigingen te benaderen voor solidariteitsacties.