Ingezonden persbericht


Nummer: 26

Datum:

23 augustus 2007 HOTEL TOTAAL; Nederlandse variant van Fawlty Towers met Martin van Waardenberg Op dinsdag 4 september start bij ETV.nl de nieuwe televisieserie Hotel Totaal met Martin van Waardenberg in één van de hoofdrollen. De komische verwikkelingen van het personeel in een sjiek hotel, vormen het decor in deze serie, waarin alles draait om taal. Hotel Totaal onderstreept de kracht van taal en taalbewustzijn op een frisse, speelse manier. De serie is één van de middelen die de gemeente inzet in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Hotel Totaal
Martin van Waardenberg is een van de hoofdrolspelers van de nieuwe televisieserie Hotel Totaal. Hij speelt een wat knorrige barkeeper die zich graag de rol van hotelmanager aanmeet. De drie personeelsleden hebben elk een andere houding tegenover taal. De barkeeper is behoudend, zou het liefst terug willen naar 'die goede oude tijd' en hecht waarde aan formele omgangsvormen. De kok - gespeeld door Hossein Mardani - is meer een aanhanger van de 'fusion' gedachte en staat positief tegenover nieuwe invloeden op de Nederlandse taal. De receptioniste (Cynthia Abma) past haar taal steeds aan, afhankelijk wie zij voor zich heeft.

Komedie en interviews
De 8-delige serie bestaat uit zowel komediefragmenten als interviews met (bekende) Nederlanders, die vanwege hun beroep of interesse de kracht van taal onderstrepen. De geïnterviewden zijn onder andere: Yvonne Kroonenberg, Gregor Bak, Howard Comproe, Willem Hietbrink en Jandino Asparaat. Hotel Totaal is komedie voor een breed publiek, maar kan ook ingezet worden tijdens de lessen Nederlands in het voortgezet onderwijs, volwasseneneducatie en inburgeringstrajecten.

Uitzending
De serie is gemaakt door educatieve televisiezender ETV.nl Rotterdam in opdracht van gemeente Rotterdam en start op 4 september op ETV (even uren). Herhalingen op woensdag en zondag (oneven uren).

Laaggeletterdheid
De gemeente Rotterdam pakt de komende jaren laaggeletterdheid fors aan door tijdig het probleem te signaleren, bewustwording, het taboe te doorbreken en laaggeletterden te stimuleren een cursus te volgen. Een van de doelstellingen is het verhogen van het aantal trajecten Nederlands van 560 naar 1000 op jaarbasis.

Noot, niet ter publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte van der Kleij, communicatieadviseur, afdeling Communicatie Jeugd, Onderwijs en Samenleving - gemeente Rotterdam op telefoonnummer (010) - 891 44 40. Of met Ineke Barendregt, voorlichter wethouder Kaya, gemeente Rotterdam op telefoonnummer (010) - 417 20 03 of mobiel 06 - 510 74 761. -----------------------
blad:2/2

Communicatie

Persbericht

Bezoekadres: Blaak 16, Rotterdam
Postadres: Postbus 70014
3000 KS Rotterdam

Nummer:

Datum:


---- --