Universiteit van Tilburg

27 augustus 2007

Hoogleraar Johan Graafland presenteert boek over markt, geluk en solidariteit

Middagconferentie VNO-NCW over thema boek

Hoogleraar Johan Graafland van de Universiteit van Tilburg presenteert op dinsdag 4 september zijn boek Het oog van de naald. Over de markt, geluk en solidariteit aan André Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin en vice-premier. In het boek relateert Graafland economische theorie, ethische principes en de bijbel aan de effecten van de vrije markteconomie. Hij zal zijn boek aanbieden op een speciale conferentie van VNO-NCW in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

In Het oog van de naald onderzoekt Graafland in hoeverre de markteconomie in overeenstemming is met ethische en bijbelse principes. Daarbij hanteert hij drie perspectieven: geluk, rechtvaardigheid en deugden. De hoogleraar Economie, onderneming en ethiek aan de Universiteit van Tilburg concludeert onder meer dat marktwerking kan worden gelegitimeerd vanuit de christelijke ethiek, maar dat er ook grenzen aan moeten worden gesteld. Enerzijds biedt het kapitalistische systeem mensen vrijheid en vermindering van armoede en bevordert het kapitalistische deugden als vlijt en ondernemingszin. Maar een markteconomie met sterke of felle concurrentie vormt ook een bedreiging voor menselijk geluk, een redelijke inkomensverdeling en de onderlinge solidariteit. Het boek loopt uit op een methode om concrete gevallen van marktwerking te evalueren op basis van verschillende waarden van christelijke ethiek.

Dialoog tussen economie, ethiek en religie
De publicatie van Graaflands boek was voor VNO-NCW aanleiding om de conferentie Vrije markt, geluk en solidariteit. Dialoog tussen economie, ethiek en religie te organiseren. Onder leiding van dagvoorzitter Andries Knevel reageert de Tilburgse hoogleraar Algemene economie Lans Bovenberg op Graaflands boek, evenals Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad. In een forumdiscussie wordt vervolgens over markt, geluk en solidariteit gediscussieerd door onder meer Jan-Willem van den Braak (VNO-NCW), Jan Jacob van Dijk (CDA en hoogleraar Christelijke Sociaal Denken aan de VU), Ferd Crone (PvdA), René Paas (CNV) en Uri Rosenthal (VVD, hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Leiden).

Noot voor de pers
De conferentie van VNO-NCW wordt op dinsdag 4 september van 14.30 - 18.00 uur gehouden in Kasteel de Wittenburg te Wassenaar. Journalisten zijn daarbij van harte uitgenodigd. Aanmelden kan bij Huib Klamer, secretaris Levensbeschouwing en Ondernemen VNO-NCW, tel. 070 - 349 0468, e-mail klamer@vno-ncw.nl of Corine Schouten, persvoorlichter Universiteit van Tilburg, tel. 013- 466 2993, email c.h.schouten@uvt.nl . Voor meer informatie over deskundigen van de UvT, zie www.uvt.nl/webwijs/ .