Ingezonden persbericht


Nijmegen 19 augustus 2007

PERSBERICHT

Concert Berry van Berkum

In de geest van Albert Schweitzer

NIJMEGEN - Op dinsdag 4 september geeft de Nijmeegse organist Berry van Berkum een bijzonder concert in de Sint Stevenskerk 'in de geest van Albert Schweitzer.' Schweitzer, de beroemde arts, theoloog en organist gaf 75 jaar geleden in 1932 zelf een concert op het Königorgel. Berry van Berkum liet zich door dit en andere concerten van Schweitzer inspireren tot een programma met Bachkoralen, Franse meesters en op gregoriaanse thema's gebaseerde muziek. En evenals in de concerten van Schweitzer zal een koor, in dit geval Capella Cumerana o.l.v. Jetty Podt, zorgen voor een vocale vertolking van de koralen en gregoriaanse hymnes. Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk ¤6,- en ¤ 5,- voor houders van 65+ pas, s, CJP en studentenkaart.

'Het concert is geen letterlijke reconstructie van het Nijmeegse concert van Schweitzer', aldus van Berkum, 'maar creatiever geïnterpreteerd door onder meer nieuwere Franse muziek, deels gebaseerd op gregoriaanse thema's, toe te voegen waarvan bekend is dat Schweitzer deze wel zeer waardeerde en ook vaak speelde, maar nooit tijdens concerten uitvoerde.'

De musicus Schweitzer staat bekend om zijn Bachvertolkingen. Daarom speelt van Berkum in het hart van het concert de twee orgelkoralen die Schweitzer zelf in 1932 in Nijmegen speelde: 'Schmücke dich o liebe Seele' en 'Vater unser im Himmelreich'. Gebruikelijk in de concerten van Schweitzer was dat de koralen ook vocaal ten gehore werden gebracht. Dit zal ook nu gebeuren door Capella Cumerana o.l.v. Jetty Podt. Een van de koralen 'Ach bleib mit deiner Gnade' klinkt alleen in de vocale versie. Dit was het lievelingskoraal van Schweitzer, dat regelmatig in Lambarene (de Franse Congo, nu Rwanda) waar Schweitzer begin twintigste eeuw zendelingarts was, tijdens verjaardagen heeft geklonken.

Speelde Schweitzer meer en meer Bach tijdens zijn concerten, altijd besloot hij met een werk van César Franck. Was dat tijdens het concert in Nijmegen weliswaar de Fantasia, veel vaker heeft Schweitzer het Prière gespeeld. Van Berkum besluit zijn concert in Schweitzer's voetsporen dan ook met het ingetogen Prière.

Van Berkum besteed naast Bach en Franck ook aandacht aan muziek die Schweitzer zeer waardeerde en veel heeft gespeeld, maar nooit tijdens concerten ten gehore bracht. Daarmee komt het gedachtengoed van Schweitzer ruimer aan bod. Schweitzer was bijvoorbeeld zeer goed bekend met de nieuwere Franse muziek en waardeerde de eenvoud van het Gregoriaans zeer. Van Berkum speelt een drietal op gregoriaanse thema's gebaseerde werken. Twee zijn van de hand van Jean Langlais: Ave Maris Stella en Pater Noster en één van en Olivier Messiaen:Le Verbe (uit la Nativité du Seigneur. Geheel in de stijl van Schweitzer klinken de bewerkte gregoriaanse hymnes ook weer in een vocale versie vertolkt door Capella Cumerana.

Berry van Berkum studeerde orgel,improvisatie, kerkmuziek en piano aan het conservatorium te Arnhem. Hij behaalde meerdere prijzen op internationale orgelconcoursen. Sinds 2000 richt hij zich meer op het componeren. Hij schreef werken voor verschillende bezettingen (o.a. voor bayan en marimba , koor en orgel en djembe en harmonium. Berry van Berkum is actief als improvisator , componist, solist en is als docent orgel en piano verbonden aan de Lindenberg Stedelijk Centrum voor Kunst en Cultuur te Nijmegen. Sinds 2001 vormt hij samen met Gijs Hendriks (saxofoon) een jazz-imrpovisatieduo. Zij speelden op verschillende internationale festivals. Sinds 1990 is hij als organist verbonden aan de Antonius van Padua kerk te Nijmegen.

De vespercantorij Capella Cumerana, o.l.v. Jetty Podt werkt met regelmaat mee aan de vespers op de eerste zaterdag van de maand in de Stevenskerk, genoemd Zaterdagmiddag in de Stevens.


---

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht