Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

In april en mei hebben wij u wekelijks geïnformeerd over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. We hebben het onder meer gehad over de kaderstellende discussienota, de functie-inventarisatie, de verschillende enquêtes, de voorgeschiedenis en de brainstormsessies. U kunt deze artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl. De komende weken informeren wij u opnieuw. Wij gaan het dan vooral hebben over de kaderstellende discussienota.

Terugblik
Wij zijn begonnen met een inventarisatie van alle aanwezige functies en waarden in het buitengebied. Voor de agrarische bedrijven en recreatie- en horecabedrijven deden wij dit aan de hand van enquêteformulieren. Via het Oirschots Weekjournaal hebben wij u geïnformeerd over de aanleiding van het bestemmingsplan. Ook zijn wij ingegaan op het totale bestemmingsplantraject en de verschillende stappen die wij hierin nemen. Wij hebben 3 brainstormsessies gehad met belanghebbenden in het buitengebied (agrariërs, ondernemers, bewoners en grondeigenaren). De uitkomsten hiervan zijn besproken en geëvalueerd tijdens de opiniërende raadsbijeenkomst van 5 juni. Ook heeft de gemeenteraad al enkele gebiedsvisies vastgesteld. De volgende belangrijke stap is het vaststellen van een kaderstellende discussienota. Daar gaan we in dit artikel verder op in. Kaderstellende discussienota
De kaderstellende discussienota geeft inzicht in de belangrijkste thema's voor het nieuwe bestemmingsplan. De discussienota vormt een `werkdocument'. Hiermee bedoelen we dat we het als instrument gebruiken om met de gemeenteraad van gedachten te wisselen over de uitgangspunten voor het beleid dat in het bestemmingsplan opgenomen wordt. Het is vooral een discussiestuk. Daarnaast vormt het de basis voor de toelichting van het nieuwe bestemmingsplan.

Doel
Het doel van deze nota is om in een vroeg stadium een discussie op gang te brengen over het te voeren beleid voor het buitengebied. De gemeenteraad stelt de discussienota vast en gebruikt deze als uitgangspunt voor het nieuwe bestemmingsplan.

Wijze van totstandkoming
In drie brainstormsessies hebben belanghebbenden in het buitengebied gediscussieerd over de te varen koers van de gemeente op een aantal punten. De uitkomst van deze brainstormsessies vormt een belangrijke inbreng in de discussienota. De gemeenteraad bepaalt vervolgens het te voeren beleid per discussiethema, waarmee ze de kaders voor het bestemmingsplan legt.

Inhoud
De kaderstellende discussienota bestaat uit 3 hoofdstukken. Het 1e hoofdstuk is een inleiding. Hoofdstuk 2 bevat het beleidskader en in hoofdstuk 3 gaan we in op de discussiethema's. In het artikel van volgende week gaan wij verder in op het beleidskader. In de weken daarna komen de discussiethema's voorbij.
Planning
Op dinsdag 4 september discussieert de gemeenteraad in een opiniërende raadsvergadering over het concept van de kaderstellende discussienota. Aan de hand van deze discussie brengt ze advies uit aan burgemeester en wethouders over de verschillende voorstellen die in de kaderstellende discussienota staan. Dit advies moet uitmonden in een voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om de kaderstellende discussienota vast te stellen. Hierna kunnen wij beginnen met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

De vergadering op 4 september is openbaar. U bent vanaf 20.30 uur van harte welkom om deze bij te wonen in het gemeentehuis. Op 25 september vergadert de gemeenteraad over de vaststelling van de discussienota. Ook deze vergadering is openbaar en u bent weer van harte welkom in het gemeentehuis.

Informatie
Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333.