Ingezonden persbericht


(28 augustus 2007 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Wereldmaaltijd genomineerd voor Duurzame Dinsdag

Eindhoven, 28 augustus 2007 -
Het idee om overal in het land Wereldmaaltijden te organiseren, in 2001 bedacht en sindsdien verder
ontwikkeld door Omslag, is genomineerd als een van de zes beste ideeen in het Duurzame Koffertje, dat op 4 september - Duurzame Dinsdag - zal worden aangeboden aan minister Cramer van milieu.

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, diende het idee in, omdat dat perfect past binnen het thema 'zet duurzaam consumeren op de kaart', dat dit jaar centraal staat op Duurzame Dinsdag.

Een Wereldmaaltijd is een lekker en voedzaam
driegangen-diner, waarin per persoon niet meer ingredienten zijn gebruikt dan de hoeveelheden die beschikbaar zijn als al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd eerlijk zou worden verdeeld over alle wereldbewoners. Aanbevolen wordt om in de Wereldmaaltijd producten uit de ecologische landbouw te gebruiken: biologisch geteeld, van het seizoen en zoveel mogelijk afkomstig uit de eigen regio. En om importproducten te betrekken via eerlijke handel (Fair Trade).

Tijdens de maaltijd wisselen de deelnemers met elkaar van gedachten over de brede problematiek van de ongelijke wereldvoedselverdeling, en over mogelijkheden om daar als individu of organisatie iets aan te veranderen.

In het idee voor het Duurzame Koffertje roept Omslag ook kamerleden en beleidsmakers op om tijdens Wereldmaaltijden het gesprek aan te gaan over (politieke) maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen er elke dag voor iedere wereldburger een volwaardige 'Wereldmaaltijd' bereikbaar is.

Het idee van het bereiden van een echte maaltijd, kwam voort uit een poster en berekeningen van Stichting WereldDelen, die zich daarbij baseert op gegevens van de FAO. De berekeningen van de beschikbare hoeveelheden per persoon per dag, inspireerden Omslag tot het bereiden van een echte maaltijd, waardoor de cijfers 'tot leven' kwamen: er bleek genoeg voedsel te zijn voor iedereen, de deelnemers waren soms verbijsterd over de feiten, maar ook enthousiast over de inhoudelijke gesprekken die ze met tafelgenoten voerden.

Sinds Omslag de eerste Wereldmaaltijd - samen met anderen - organiseerde in Eindhoven in 2001, vonden er in het hele land al honderden Wereldmaaltijden plaats, georganiseerd door lokale initiatiefnemers. Omslag ondersteunt deze initiatieven desgewenst met praktische tips, praktijkervaringen (ook van andere organisatoren), publiciteit en een uitgebreide website. Veel organisatoren maken ook gebruik van de praktische informatiemap, die in 2003 werd vervaardigd door Omslag en Stichting WereldDelen.

De jury van het Duurzame Koffertje nomineerde het voorstel 'Een Wereldmaaltijd voor iedere Wereldburger' als een van de zes 'beste' uit een totaal van 421 ingediende initiatieven.

Medewerkers van Omslag zijn uitgenodigd om op 4 september naar Den Haag te komen, waar van 09:00-13:30 een (besloten) bijeenkomst is in de oude zaal van de Tweede Kamer. Aan het slot van deze bijeenkomst, waarbij ook de andere
genomineerden aanwezig zijn, wordt het Duurzame Koffertje aangeboden aan minister Cramer van Milieu.

Meer over de Wereldmaaltijd is beschikbaar op:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm

Omslag's bijdrage aan het Duurzame Koffertje is te lezen op: http://www.duurzamedinsdag.nl/index.php?item=3238&initiatief=3559

-------

Noten voor de pers

Contactpersonen bij Omslag zijn: Marta Resink en Dick Verheul - 040-2910295. Web: http://www.omslag.nl

Uitgebreide informatie over de Wereldmaaltijd
(achtergronden, cijfers, en menu, verslagen, foto's en aankondigingen) vindt u op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm

Meer over Duurzame Dinsdag: http://www.duurzamedinsdag.nl

Stichting WereldDelen: http://www.werelddelen.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling