Technische Universiteit Delft

Beeldsensoren
door M&C

Promotie van dhr. M.F. Snoeij: "Analog Signal Processing for CMOS Image Sensors"

04 september 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. M.F. Snoeij | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. A.J.P. Thewissen (EWI) en prof.dr.ir. J.H. Huijsing (em.hgl. 2003 EWI)

Analog Signal Processing for CMOS Image Sensors CMOS beeldsensoren worden vaak gebruikt in mobiele telefoons en andere draagbare apparaten als elektronische 'ogen'. Met deze sensoren is het mogelijke zeer kleine cameramodules te realiseren die digitale beelden kunnen produceren. CMOS beeldsensoren hebben zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld als een alternatief voor de meer conventionele CCDs, welke sinds de jaren 80 worden gebruikt in video- en TV-camera's, en die tot voor kort de markt domineerden. Het belangrijkste voordeel van CMOS beeldsensoren is het feit dat een compleet camerasysteem, bestaande uit de sensor zelf en de bijbehorende uitleeselektronica, op één chip kan worden gerealiseerd, terwijl bij het gebruik van CCDs minimaal een tweede chip nodig voor de uitlezing van de sensor. Bovendien hebben CMOS beeldsensoren een veel lager stroomverbruik. Deze twee voordelen maken de CMOS beeldsensor zeer geschikt voor toepassing in mobiele telefoons, waar kleine afmetingen en een laag stroomverbruik een absolute noodzaak zijn.

De promovendus presenteert verbeteringen aan de analoge uitleeselektronica van een CMOS beeldsensor die op de chip is geïntegreerd. Dit analoge gedeelte leest de lichtgevoelige elementen uit en zet het resultaat van deze uitlezing om in een digitaal signaal. Het onderzoek concentreert zich op twee verbeteringen. Ten eerste wordt een techniek beschreven die de zogenaamde 1/f ruis in het analoge uitleescircuit kan verminderen, welke meestal de dominante ruisbron is.
Ten tweede worden analoog-naar-digitaalomzetters (ADC's) gepresenteerd die specifiek ontworpen zijn voor gebruik in CMOS beeldsensoren. Vergeleken met bestaande ADC's hebben deze een hogere uitleessnelheid en een verbeterde vermogensefficiency, hetgeen nieuwe CMOS beeldsensoren met een hogere resolutie en een lager stroomverbruik mogelijk maakt.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2007