UPC N.V.

Concurrentie tussen kabelbranche en videotheken laait op

Thuispremière van '300' van Warner Bros. via UPC Digital TV

Amsterdam, 28 augustus 2007 - Na de opkomst van de koop-dvd en breedband Internet betekent de opkomst van video-on-demand via digitale televisie een nieuwe ontwikkeling op het gebied van filmdistributie. Traditioneel waren de nieuwste bioscoopfilms na vier tot zes maanden altijd als eerste in de videotheek op de hoek verkrijgbaar. Maar sinds films 'content' heten en telecom- en kabelbedrijven zwaar concurreren om de tv-kijkende consument, lijken filmstudio's hun aandacht te verleggen naar films op bestelling, of te wel video-on-demand. De volgende serieuze stap in deze ontwikkeling zetten Warner Bros. en UPC Nederland, de grootste aanbieder van video-on-demand in Nederland. UPC krijgt vanaf 29 augustus 2007 de nieuwste films van de filmstudio op hetzelfde moment ter beschikking als videotheken. In regen en wind de deur uit voor een gezellige filmavond? Het lijkt alleen nog nodig om popcorn te halen.

Oorspronkelijk waren er duidelijk omlijnde 'windows' voor het uitbrengen van nieuwe bioscoopfilms. Na de bioscooppremière volgde 4-6 maanden later de dvd-première in de videotheek, waarna weer een paar maanden later de dvd ter beschikking kwam voor de verkoop, gevolgd door video-on-demand (bv. UPC On Demand), betaal-tv (bv. Film1 of vroeger Canal+) en nog later gewone tv (bijvoorbeeld RTL4). Niet alleen lijken de 'windows' steeds korter te worden, nu komen films voor zowel videotheken als digitale tv op hetzelfde moment beschikbaar, getuige de afspraken tussen Warner Bros. en UPC. Daarmee is UPC Digital TV snel een volwassen product geworden en concurreert het kabelbedrijf met haar ruim 500.000 klanten met digitale televisie rechtstreeks met de videothekenbranche.

Groei
Het aantal films dat via UPC On Demand met de afstandbediening kan worden besteld groeit fors en bedraagt inmiddels 323 titels. De films zijn niet alleen afkomstig van Warner Bros. maar ook van filmstudio's als Disney, Dreamworks en Paramount.. Vanaf 29 augustus komen daar maandelijks de allernieuwste titels bij van Warner Bros. Deze films zullen 4,99 euro per titel kosten. Andere recente films kosten 2,99 euro en films uit de uitgebreide catalogus kosten 1,99 euro. Klanten kunnen een film via UPC On Demand binnen 24 uur zo vaak zien als mogelijk, maar ze kunnen de film ook pauzeren, terug- en vooruitspelen. Tegen het einde van het jaar zijn er naar verwachting in totaal 500 titels beschikbaar via UPC On Demand, evenveel als in de gemiddelde videotheek en met dezelfde beeldkwaliteit.

Thuispremière
Direct op 29 augustus gaat de topfilm '300' in thuispremière via UPC On Demand. '300' is een indringende verfilming van de Slag bij Themoplylae en was dit voorjaar de best bekeken film in de bioscoop. In deze veldslag vochten koning Leonidas (Gerard Butler) en 300 Spartanen op leven en dood tegen Xerxes en zijn enorme Perzische leger. Het Griekse leger staat voor een onmogelijke uitdaging, maar hun moed en opoffering inspireren heel Griekenland om één front te vormen tegen hun Perzische vijand en voor democratie te strijden. Tegelijk met '300' komen ook 'The Good German' en 'Teenage Mutant Ninja Turtles' beschikbaar. Later dit jaar volgen nog 14 andere titels van Warner Bros.

Over UPC Nederland
UPC Nederland, een toonaangevende aanbieder van televisie, breedband internet en vaste en mobiele telefoniediensten in Nederland, heeft 2,2 miljoen televisieklanten (waarvan 518.000 klanten met een abonnement op UPC Digital TV), 601.000 breedband internetklanten en 423.000 telefonieklanten (per 30 juni 2007). UPC Nederland is een geconsolideerde dochteronderneming van Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB, LBTYK). r