Vereniging Milieudefensie


Het plan voor handel in luchtvaartemissies moet worden aangescherpt zeggen klimaatexperts

Straatsburg, 4 September 2007 - Het voorstel van de EU voor een emissiehandelssysteem voor de luchtvaartsector is geen oplossing voor de klimaatimpact van de luchtvaart. Opnemen van de luchtvaart in het Europese emissiehandelssysteem zal erg weinig invloed hebben op de broeikasgasemissies door de luchtvaart waarschuwen Britse klimaatdeskundigen vandaag. Milieudefensie en zusterorganisatie Friends of the Earth, opdrachtgever van het onderzoek, doen een beroep op de EU om het emissiehandelsvoorstel flink aan te scherpen en vragen om flankerende maatregelen om de groei van de luchtvaart af te remmen.

Het rapport wordt vandaag gepresenteerd in het Europees Parlement, dat de komende weken discussieert en stemt over amendementen die het voorstel kunnen aanscherpen of afzwakken.

Dr. Kevin Anderson, Directeur van het energie programma van het Tyndall Centrum voor klimaatonderzoek zei:-"We houden onszelf voor de gek als we geloven dat de voorgestelde kaders voor emissiehandel in de EU in lijn zijn met de herhaalde ambitie van de EU om de klimaatverandering te beperken tot 2 graden Celsius. Het voorliggende voorstel voor emissiehandel in de luchtvaart moet beduidend aangescherpt worden om de groei van de emissies te beperken en om de luchtvaartsector te dwingen werk te malken van het invoeren van efficientere technologien en vliegprocedures."

Friends of the Earth Europe's luchtvaart campaigner, Richard Dyer zei:

"De huidige voorstellen zijn een volkomen inadequate respons op het gevaar dat de stijgende luchtvaartemissies vormen voor onze pogingen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Het Europese Parlement en de Europese Ministerraden moeten dit najaar visie en leiderschap tonen en het emissiehandelssysteem effectiever maken"

"Er zijn bovendien aanvullende maatrgelen nodig om de groeiende klimaatimpact van de luchtvaart in te perken. Dat zijn BTW op tickets, accijs op vliegtuigbrandstof en stoppen met het aanleggen van startbanen."

De nederlandstalige samenvatting van het rapport: (PDF) Het volledige, engelstalige rapport staat hier: (PDF)