Artsen zonder Grenzen toegang geweigerd tot crisisgebied in Ethiopië

04/09/2007 09:59



Artsen Zonder Grenzen



PERSBERICHT
Artsen zonder Grenzen roept Ethiopische overheid op onmiddellijke toegang tot Somali-regio te verlenen

Amsterdam, 4 September 2007- De bevolking van de Somali-regio in Ethiopië wordt bedreigd door geweld en ontheemding. Artsen zonder Grenzen werkte in deze regio (ook wel de "Ogaden" genoemd) maar moest eind juli om veiligheidsoverwegingen haar teams evacueren. Ondanks herhaaldelijke oproepen om te mogen terugkeren, worden de Nederlandse en Belgische afdelingen van Artsen zonder Grenzen niet in de, door gevechten getroffen, regio toegelaten. Artsen zonder Grenzen roept de Ethiopische overheid op om onmiddelijk toegang te verlenden. "Er is een humanitaire crisis in de Somali-regio van Ethiopië", zegt William Robertson, landverantwoordelijke van Artsen zonder Grenzen-Nederland. "Onze teams hebben mensen behandeld die hun huizen moesten ontvluchten, en die nu proberen te overleven met weinig tot geen hulp. De mensen zijn bang, ze zitten klem tussen gewapende groepen, en zijn ook geregeld het doelwit. We roepen dringend op tot onmiddellijke toegang tot het gebied om de burgers in nood te kunnen helpen."

Artsen zonder Grenzen moest op 24 juli door gevechten evacueren. Tot dan bezochten teams de streek met mobiele hulpposten en voerden zij een mazelenvaccinatie campagne uit. De medewerkers zagen lege en afgebrande dorpen en hoorden van talloze mensen dat ze hun huizen verplicht moesten verlaten. De teams behandelden slachtoffers van mishandeling en met kogelwonden, wat de noodzaak voor dringende medische hulp benadrukt. In juli verkende Artsen zonder Grenzen een ander deel van de regio. Hier zagen zij een aantal dorpen die volledig of deels verlaten waren, en dorpelingen en ontheemden die vertelden over voedseltekorten. "Vorige week vroegen we aan de overheid om ons 24 tot 48 uur toegang te geven, zodat we geneesmiddelen en materiaal naar het gezondheidscentrum van Fiq konden brengen dat lijdt aan ernstige medicijntekorten", zegt Loris De Filippi, operationeel coördinator voor Artsen zonder Grenzen-België in Ethiopië. "Maar opnieuw weigerden de autoriteiten ons team naar Fiq te laten gaan."

Door de onveilige situatie is er groot personeelstekort in de gezondheidsinstellingen. Nu er geen geneesmiddelen komen, kan de gezondheidssituatie verder verslechteren. Nadat Artsen zonder Grenzen de regio onderzocht kon geen enkele onafhankelijke humanitaire organisatie hier hulp bieden. In de streek zijn vaak voedseltekorten, in 1992 en 2000 was Artsen zonder Grenzen getuige van ernstige hongersnoden. Humanitaire organisaties moeten onmiddellijk toegang krijgen tot het gebied, anders kunnen de consequenties op medisch- en voedingsgebied catastrofaal worden. Artsen zonder Grenzen heeft sinds 1984 ononderbroken in Ethiopië gewerkt, inclusief de Somali-regio.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.artsenzondergrenzen.nl