Gemeente Bodegraven

Samenwerking gemeenten Reeuwijk en Bodegraven

De samenwerking tussen de gemeente Reeuwijk en Bodegraven is voor u niet direct zichtbaar of merkbaar, maar speelt wellicht in de toekomst ook voor u een belangrijke rol. Wij vinden het van belang om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van de samenwerking. Wij vertellen u graag meer over de gepasseerde stations en werpen een blik op de nabije toekomst.

Al sinds de jaren 90 praten Reeuwijk en Bodegraven over samenwerking op verschillende gebieden. In 2000 stelden de gemeenten gezamelijk een Veiligheidsnota op. Ook spraken zij met de provincie Zuid Holland over een intensievere samenwerking. Een bestuurskrachtmeting volgde in 2003 en de beide gemeenteraden spraken zich uit voor een verdergaande samenwerking. In het eerste kwartaal van dit jaar verscheen het advies van de Commissie-Van den Berg over de bestuurlijke toekomst van de Zuidplasgemeenten. De provincie onderschreef de argumenten van de gemeenten Bodegraven en Reeuwijk om met elkaar een samenwerkingstraject aan te gaan. Voor het einde van 2007 zal de provincie een definitief standpunt innemen over de verdere samenwerking tussen de beide gemeenten.

ReBo
Door de nauwere samenwerking tussen Reeuwijk en Bodegraven is de werknaam ReBo ontstaan. Met name intern wordt deze werknaam gebruikt.

Verbetering van de dienstverlening

Een van de belangrijkste doelen van de samenwerking tussen Reeuwijk en Bodegraven is het verbeteren van de dienstverlening aan de inwoners. In 2010 willen we een gezamenlijke werkwijze hebben die leidt tot een hoge kwaliteit van diensten tegen redelijke kosten. Uiteraard blijven wij goed bereikbaar voor alle inwoners van beide gemeenten.

Op een aantal gebieden werken Reeuwijk en Bodegraven al samen. We hebben één ICT-afdeling waarvan de medewerkers in beide organisaties werken. Ook de afdeling Documentaire Informatievoorziening is zo ingericht. Ook de afdelingen Belastingen gaan binnenkort één afdeling vormen.

Twee gezichten: één visie

We hebben gezamelijk een visie voor de toekomst opgesteld. Dit startdocument oftewel het 'Strategisch Manifest' heeft vier uitgangspunten:


1. landschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling;


2. economische ontwikkeling;


3. ontwikkeling van de gemeentschappen;


4. dienstverlening.

We willen hiermee de kansen en mogelijkheden die de samenwerking kan bieden in kaart brengen en de dialoog met alle betrokkenen in gang zetten/houden. Wilt u meer weten over de inhoud van het Strategisch Manifest? U kunt deze via de onderstaande link downloaden.
* Microsoft Word - Strategisch manifest versie augustus.pdf

Zie het origineel