Gemeente Haaksbergen

Uitbreiding digitale dienstverlening

HAAKSBERGEN De gemeente Haaksbergen heeft een belangrijke uitbreiding gekregen van haar digitale dienstverlening. Sinds maandag 3 september kunnen inwoners gewoon vanuit huis, vanachter hun eigen computer, via internet bijvoorbeeld een verhuizing doorgeven of een uittreksel aanvragen. Dat is mogelijk doordat de gemeente Haaksbergen zich heeft aangesloten bij DigiD.

Tot nu toe was deze website vooral gericht op het verstrekken van informatie. Weliswaar kon er ook wel al een aantal formulieren worden gedownload. Maar inwoners konden nog geen digitale transacties doen op de gemeentelijke website. Dat gaat nu veranderen, omdat ook de gemeente Haaksbergen gebruik gaat maken van DigiD.

DigiG staat voor Digitale Identiteit. Het is een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren (een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties). In 2005 is dit systeem ingevoerd. Het aantal overheidsdiensten waarvan men met DigiD gebruik kan maken, groeit voortdurend.

Zes producten
De gemeente Haaksbergen is maandag begonnen met het digitaal aanbieden van zes veelgevraagde producten, die dus nu volledig digitaal kunnen worden afgehandeld. Het gaat om:


- het doorgeven van verhuizingen;

- het doorgeven van vertrek naar het buitenland;
- het aanvragen van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie;

- het aanvragen van een uittreksel uit de burgerlijke stand;
- het aanvragen van een kopie van een WOZ-beschikking en een WOZ-aanslag;

- het aanvragen van een WOZ-taxatieverslag.

Het is nog niet zover, dat de desbetreffende producten ook meteen digitaal betaald kunnen worden. De aangevraagde uittreksels worden (voorlopig nog) per post toegestuurd met daarbij een factuur. Het is de bedoeling dat het aantal zogeheten e-forumulieren (electronische formulieren) op de website en het aantal te verrichten digitale transacties met de gemeente steeds verder wordt uitgebreid.