Broos Schnetz niet langer kandidaat-burgemeester

04/09/2007 11:29



DDK & Partners



Na langdurig beraad heb ik gemeend me te moeten terugtrekken als kandidaat voor het burgemeesterschap van de stad Utrecht. Dit is voor mij persoonlijk een lastige keuze geweest.

Als onafhankelijk kandidaat, met mijn kwaliteiten en liefde voor de stad, dacht ik een serieuze gooi te kunnen doen naar dit prestigieuze ambt.

Van mij is bekend dat ik een hartstochtelijk voorstander ben van de rechtstreeks gekozen burgemeester. Zonder tussenkomst van welke gezagsdrager ook moet de kiezer in staat worden gesteld zijn eerste burger aan te wijzen. Deze overtuiging is mij ingegeven door mijn vertrouwen in het democratisch proces.

Van meet af aan heb ik dan ook getwijfeld aan het gesloten karakter van de huidige procedure, waar in een voorselectie door achtereenvolgens de commissaris van de koningin en de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad twee kandidaten in een raadgevend referendum worden voorgedragen aan de burgers van de stad.

Hoewel ik aan de gesprekken met de Commissaris van de Koningin en de Vertrouwenscommissie een positief gevoel heb overgehouden, geloof ik niet langer in een voor mij positieve afloop. Ik beschik over signalen dat de gemeenteraad niet toe is aan de voordracht van een onafhankelijke kandidaat. De gevestigde politieke fracties zijn te zeer bezig met hun eigen kandidaten, of die nu van PvdA-huize is, of van CDA of SP. Dit maakt het voor mij nagenoeg onmogelijk om als 'solist', zonder directe belangenbehartiging, door te dringen tot de laatste ronde.

Ik wens te benadrukken dat ik noch de Commissaris van de Koningin, noch de Vertrouwenscommissie van de gemeenteraad verdenk van vooringenomenheid. Met beide partijen heb ik constructieve gesprekken gevoerd. Dit neemt niet weg dat ik ervan overtuigd ben dat hogere politieke belangen doorslaggevend zullen zijn bij de voordracht van de twee laatste burgemeesterskandidaten.

Met dit gegeven meen ik er goed aan te doen nu een punt te zetten achter mijn kandidatuur. Ik wil hiermee ook een signaal afgeven: er zal in de toekomst hard moet worden geknokt voor een burgemeestersverkiezing waarbij de burger en niet onze lokale bestuurders het initiatief hebben.

Mijn persoonlijke teleurstelling wordt verzacht door het verzoek van de raad van commissarissen van FC Utrecht om mij als interim-directeur in te zetten voor het gezond maken van de club. Dit zie ik als een eervolle taak die mij bovendien de gelegenheid biedt mijn passie voor Utrecht daadwerkelijk (onbezoldigd) invulling te geven. Is het niet de stad, dan toch zeker de club. FC Utrecht is mij als alle Utrechters zeer dierbaar. Het welzijn ervan geniet nu mijn hoogste prioriteit.

Broos Schnetz





http://www.burgemeestervanutrecht.nl