83% van de jongeren wil niet dat Nederland opgaat in Europa

04/09/200 7 11:30



&Samhoud Nederland B.V.



Persbericht
4 september 2007

83% van de jongeren wil niet dat Nederland opgaat in Europa
Jeugdkabinet op bezoek bij Maxime Verhagen

Jongeren hechten sterk aan de Nederlandse identiteit, zo blijkt uit een onderzoek van Interview/NSS in opdracht van Visie21 onder 600 jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Maar liefst 83% wil niet dat Nederland opgaat in Europa. Deze opzienbarende conclusie was aanleiding voor jeugdpremier van Inspiratie en Verbinding Jip Samhoud (17 jaar), jeugdminister van Werken en Leren Faouzi Achbar (24 jaar), en jeugdminister van Feest, Geluk en Optimisme Jochem Knuttel (17 jaar) om in gesprek te gaan met hun collega Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Gisteren, maandag 3 september, was het zo ver.

'Minister Verhagen doet er goed aan de mening van jongeren mee te nemen in de discussie over Europese eenwording.' aldus jeugdpremier Samhoud. Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren zijn bang om de Nederlandse identiteit te verliezen ten koste van Europese eenwording. Jongeren waarderen met name de Nederlandse nuchterheid, de mate van vrijheid die ze genieten, en de democratie.

Minister Verhagen was blij dat jongeren hun mening laten horen over Europa: 'Ik denk dat jongeren het belang zien van Europese samenwerking - bijvoorbeeld omdat de lucht bij ons net zo smerig zou blijven als alleen Nederland roetfilters op auto's installeert en andere Europese landen niet - maar dat ze zich wèl Nederlander willen voelen. Die notie begrijp ik.'

'Het hervormingsverdrag waarover Nederland hard onderhandeld heeft, zorgt dat Europa zich niet bemoeit met zaken die Nederland zelf kan doen,' aldus de minister. 'Het zorgt dat zaken die eigen zijn aan Nederland, zoals de manier waarop we onderwijs geven, niet zullen verdwijnen.'

Het jeugdkabinet vraagt zich af of Nederlandse jongeren deze overtuiging delen en roept de Minister nogmaals op om jongeren een inbreng te geven in deze discussie. 'Want zij bepalen immers de toekomst van Europa.' De minister van Feest, Geluk en Optimisme deed Verhagen na afloop van het gesprek een rood smokingstrikje cadeau 'om het imago van Nederland wat op te fleuren'.





http://www.jeugdkabinet.nl