Ingezonden persbericht


'Arts doet een boekje open'

'De gezonde patiënt' wijst consument op beperkingen en risico's van de gezondheidszorg

UTRECHT, SEPTEMBER 2007 - Deze week verschijnt het boek 'De gezonde patiënt' van huis- en bedrijfsarts Jannes Koetsier waarin hij consumenten oproept niet blind te vertrouwen op de arts. In zijn betoog vertelt Koetsier over de 'ziekte' van het medisch bedrijf en geeft hij de 'consument' handvatten om mondiger én gezonder te worden. Een kritische blik op de medische wereld door de ogen van een arts.

Volgens Koetsier werken artsen niet klantgericht. Ze oriënteren zich eenzijdig op delen van het lichaam en verliezen daarbij de samenhang tussen emotie, psychische gezondheid, persoonlijke omstandigheden en het lichaam uit het oog. In het eerste deel van het boek maakt Koetsier de consument aan de hand van praktijkvoorbeelden bewust van de beperkingen en risico's van het medisch bedrijf. In het tweede deel adviseert hij de consument over hoe deze zelf de regie in handen kan nemen, maar ook over gezonder leven en meer weloverwogen gebruik maken van de zorg. Het boek bevat een checklist om het contact met een arts of ziekenhuisopname te evalueren op klantgerichtheid van de arts en op de eigen rol van de patiënt. 'De gezonde patiënt' is te verkrijgen via de website www.degezondepatient.nl en in de boekhandel.

Consument is geen patiënt
Koetsier spreekt in zijn boek van consumenten, niet van patiënten. Hierover zegt hij: 'Als je bij de dokter komt, word je op voorhand patiënt genoemd. Gek eigenlijk, want het moet nog blijken of er iets met je aan de hand is.'

Platform

Op de website www.degezondepatient.nl biedt Koetsier consumenten een platform om hun ervaringen met het medisch bedrijf te delen. Bezoekers kunnen de checklist voor het evalueren van de klantgerichtheid van artsen online invullen. Alle ingevulde checklisten tezamen geven een beeld van de gemiddelde tevredenheid van de consument over het medisch bedrijf.


1/2
Jannes Koetsier
Jannes Koetsier (1948) behaalde in 1976 zijn huisarts-registratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van 1976 tot 1984 werkte Koetsier als huisarts en bedrijfsarts. Daarnaast was hij als coach betrokken bij de huisartsenopleiding van de Universiteit van Amsterdam. Een groot deel van zijn carrière (1984-2001) voerde Koetsier verschillende functies uit in de sociale zekerheidssector, onder andere bij het Gak. Hij was onder meer verzekeringsarts, medisch directeur van Gak Rotterdam, onderdirecteur medische zaken Gak Nederland en commissaris van de Arbo Groep Gak. Van 2002 tot 2005 werkte Koetsier als bedrijfarts en teammanager bij de Arbo-Unie in Utrecht en als regiodirecteur van Arbo-Unie Drenthe. Sinds mei 2006 is Koetsier werkzaam als freelance arts en adviseur. In 2007 schreef hij het boek 'De gezonde patiënt'.



Ingezonden persbericht