Gemeente Amsterdam



Datum 4 september 2007
Kenmerk 151

Prostituees krijgen centrum voor hulp, advies en gezondheid in Amsterdam

In Amsterdam komt een centrum waar prostituees terechtkunnen met alle vragen die gerelateerd zijn aan hun beroep. Het centrum gaat, naast gezondheidszorg, ook cursussen bieden zoals lessen in zelfverdedigingtechnieken en weerbaarheidtrainingen, taallessen en gaat voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. Hulpverleners bereiken momenteel slechts 15% van de prostituees. Dit percentage moet met de komst van het centrum flink stijgen. Het hulp-, advies- en gezondheidscentrum voor prostituees zal gevestigd worden op de Nieuwezijds Voorburgwal. Er is gekozen voor deze locatie, omdat die dicht bij de werkplek van veel prostituees is. De buurtbewoners zijn over de komst van het centrum geïnformeerd. Na een verbouwing gaat het centrum begin 2008 open.

Verantwoordelijk wethouder Marijke Vos: "Het is belangrijk in Amsterdam de positie van kwetsbare groepen te versterken. In dit nieuwe centrum krijgen prostituees informatie over gezondheid en er is ook ondersteuning op sociaal maatschappelijk vlak. Zo worden de prostituees weerbaar gemaakt tegen uitbuiting en geweld. Ook speelt het centrum een belangrijke rol bij de signalering van mensenhandel. Door dit centrum hoop ik dat de arbeidspositie van prostituees verbetert en dat missstanden eerder aan het licht komen."

Het centrum is er voor alle prostituees die in Amsterdam werken. De openingstijden van het centrum zijn afgestemd op de werktijden van prostituees dus voornamelijk in de avonduren. Zij kunnen er alleen op afspraak terecht op onder meer spreekuren van de GGD-vertrouwensvrouwen, bij gespecialiseerd maatschappelijk werkers, voorlichters in de prostitutie en belangenbehartigers. Het centrum is in het weekend gesloten. De dienstverlening is gratis en de toegang van het centrum is laagdrempelig. Op het waarborgen van de veiligheid van de omgeving en de bezoekers wordt streng toegezien.

Met de oprichting van dit centrum vervult het college van B&W een belangrijke ambitie uit het programakkoord. Het centrum draagt bij aan de verbetering van de positie van prostituees, signaleert misstanden en verwijst cliënten door naar de juiste zorg- en veiligheidketens. Het centrum draagt bij aan de veiligheid, zelfstandigheid en gezondheid van prostituees met betrekking tot de arbeidsomstandigheden en de maatschappelijke positie.

Bij het centrum kunnen ook vrouwen terecht die uit het vak willen stappen en daarbij problemen ondervinden. Prostituees met vragen en problemen op het gebied van zelfstandig wonen, inkomen en gezondheid worden vanuit het centrum begeleid bij het uitstappen.

Het centrum wordt ook het vertrekpunt voor een mobiel team dat prostituees op hun werkplek bezoekt.

Pb-151