FNV KIEM

Toch zwangerschapsverlof voor zelfstandig onderneemster

Zelfstandig werkende vrouwen krijgen toch recht op een publieke regeling voor zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zij krijgen zestien weken recht op een uitkering, waarvan de hoogte afhankelijk is van hun inkomsten als zelfstandig onderneemster. Maximaal kunnen zij het wettelijk minimumloon van 1317 euro bruto per maand krijgen.

Dat hebben de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt. Eerder deze zomer kreeg de vakcentrale FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann nog ongelijk van de rechtbank in Den Haag, die oordeelde dat de Staat niet verplicht is een publieke regeling te treffen voor zwangere zelfstandigen.

Door het afschaffen van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) in 2004 zijn vrouwelijke zelfstandigen niet meer publiek verzekerd van een uitkering bij zwangerschap. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft sindsdien diverse malen om een oplossing voor de onderneemsters gevraagd.

Donner en Van der Hoeven willen nu met een publieke regeling voorkomen dat onverzekerde vrouwen zo lang mogelijk doorwerken tot de bevalling en zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Dat zou namelijk ten koste kunnen gaan van de gezondheid van moeder en kind. Bovendien willen ze met de regeling nadelen voor vrouwelijke ten opzichte van mannelijke ondernemers ongedaan maken.

De verlofregeling kost de overheid naar verwachting maximaal 25 miljoen euro en dat wordt uit de schatkist betaald. Vrouwelijke zelfstandigen hoeven dus geen aparte premie te betalen. De bedoeling is dat uitkeringsinstituut UWV vanaf de tweede helft van 2008 de regeling gaat uitvoeren.

De FNV heeft met volharding en uithoudingsvermogen dit resultaat bereikt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageert verheugd op het besluit van de bewindspersonen. Na jaren van actievoeren spreekt zij van een "zware bevalling'', maar "het kindje is er en daar zijn we blij mee''. Als dank wil zij deze week Donner beschuit met muisjes gaan aanbieden.

De vakcentrale denkt dat de regeling op korte termijn jaarlijks circa 5500 vrouwen helpt. En gezien de groei van het aantal zelfstandigen in Nederland schat de FNV in dat het in de toekomst zal gaan om een groep van 7000 onderneemsters.

---