Gemeente Wageningen

Meer mogelijkheden voor re-integratie niet-uitkeringsgerechtigden en Anwers

Wageningen loopt vooruit op rijksbeleid

De gemeente Wageningen zet zich in om niet-uitkeringsgerechtigden (`nuggers') en mensen met een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw'ers), op hun verzoek te ondersteunen bij het vinden van betaald werk.

Volgens wethouder Slegten is het van belang dat werkloze nuggers en Anw'ers die graag willen werken, hierbij ondersteuning kunnen krijgen. 'Met betaald werk kan iemand in zijn eigen onderhoud voorzien. Dat zorgt voor economische zelfstandigheid van burgers. Daarnaast dreigt een toenemende krapte te ontstaan op de arbeidsmarkt. Als mensen een extra steuntje in de rug nodig hebben om (weer) op de arbeidsmarkt te komen, dan wil de gemeente dat steuntje bieden'.

De verhoging van de inzet voor nuggers en Anw'ers heeft ook landelijk aandacht. 'In het kader van de Participatietop heeft het rijk met alle gemeenten afgesproken om 25.000 niet-uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen of maatschappelijk te activeren', aldus wethouder Slegten. 'Wageningen wil hier op vooruit lopen en heeft haar beleid voor re-integratie van nuggers en Anw'ers alvast aangepast. De gemeentelijke regels zijn vereenvoudigd. Zo is de eigen-bijdrageregeling versoepeld en is de voorwaarde komen te vervallen dat men eerst 12 maanden lang zelf moet proberen om werk te vinden. Daarnaast gaan we actiever werven. Het doel van deze aanpak is om meer nuggers en Anw'ers te helpen bij hun re-integratie naar de arbeidsmarkt'.

De wethouder verwacht dat voor deze doelgroep met een relatief laag gezinsinkomen het nieuwe beleid kan bijdragen aan een betere financiële situatie. 'Wanneer het gezinsinkomen laag is, is er vaak geen geld voor bijvoorbeeld een korte opleiding of bemiddeling naar werk voor de niet-verdienende partner. Terwijl met wat extra hulp de kans op werk, en daarmee op extra inkomen, flink toeneemt'.

Als mensen meer informatie willen, kunnen zij contact opnemen met dhr. Athmer van de afdeling Sociale Zaken, tel. (0317) 492 450.