Gemeente Maastricht

Landelijke bijeenkomst Nederlandse Waterambassadeurs in Maastricht en Beek

Datum: 04/09/2007

Om alle gemeenten te stimuleren een bijdrage te leveren aan de stedelijke wateropgave op het gebied van wateroverlast, -tekort, grondwater en waterkwaliteit (KRW én WB21) zijn gemeentelijke ambassadeurs in de stroomgebieden aangewezen. Uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), die stelt dat alle rivieren, meren en kustwateren in 2015 de "goede toestand" moeten hebben bereikt, volgt een opgave op het gebied van waterkwaliteit. Volgens het zogenoemde Waterbeleid 21e Eeuw (WB21) volgt uit de klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling en verstedelijking landelijk een wateropgave op het gebied van waterkwantiteit. KRW als WB21 hebben als doel om in 2015 het watersysteem op orde te hebben en vervolgens te houden, zowel naar waterkwaliteit als naar waterkwantiteit.

De waterambassadeurs
De gemeentelijke ambassadeurs Water ook wel de waterambassadeurs genoemd, zijn verantwoordelijk voor het informeren, stimuleren en betrekken van alle gemeentes binnen hun stroomgebied bij het opstellen van het stroomgebiedbeheersplan. Nederland telt 25 Waterambassadeurs. De activiteiten van de waterambassadeur zijn het vormen van een netwerk, stimuleren dat partijen gezamenlijk zorgen voor een concrete wateropgave en het uitdragen van informatie over de kaderrichtlijn en WB21 proces.

Bijeenkomst Maastricht en Beek
Gemeenten staan samen met waterschappen voor een aantal belangrijke opgaven om de waterkwaliteit te verbeteren en de overlast van water te beperken. Hierbij spelen de waterambassadeurs een belangrijke rol. Tijdens de landelijke bijeenkomst van de waterambassadeurs in Maastricht en Beek staat het onderling afstemmen van de gewenste aanpak en het gezamenlijk zoeken naar speerpunten voor de periode 2007-2008 centraal. Wethouder Wim Hazeu van de gemeente Maastricht, wethouder Jan Bijen van de gemeente Beek en de gedeputeerde Bert Kersten van de Provincie Limburg zijn uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst hun visie te geven op het waterbeheer alsmede aanbevelingen te doen voor de inzet van de waterambassadeurs richting gemeenten en waterschappen.