D66

Opheldering uitspraken Wijffels over Irak en Balkenende II

4 september 2007

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt opheldering van het kabinet omtrent uitlatingen die Herman Wijffels (CDA) afgelopen zaterdag deed, over de rol van een Irak-onderzoek in de coalitie-onderhandelingen. Deze staan haaks op eerdere uitspraken.

Oud-informateur Wijffels verklaarde in radioprogramma 'TROS kamerbreed' dat een eventueel onderzoek naar de besluitvorming rond de oorlog in Irak, tijdens de formatie een "Sterk omstreden onderwerp was waarover intensief gesproken is." Deze uitspraak is opmerkelijk omdat Wijffels eerder op vragen van Pechtold in de Kamer ontkende dat hierover gesproken is.

Pechtold heeft destijds herhaaldelijk gevraagd of er over een dergelijk onderzoek is gesproken tijdens de formatie. Wijffels ontkende dat toen nog. De fractievoorzitter van D66 roept naar aanleiding van deze nieuwe uitlatingen premier Balkenende ter verantwoording. Hij wil weten waarom Wijffels tijdens het debat de Kamer een andere versie van de waarheid heeft voorgehouden.

"Als het over Irak gaat, krijgen we steeds nieuwe versies van de waarheid te horen. Wat heeft Balkenende te verbergen?" Aldus Pechtold.

1.


---