Extra investering nodig voor vernieuwd bibliotheekwerk

04/09/2007 14:00



Vereniging van Openbare Bibliotheken bv



In 2007 loopt het landelijke vernieuwingsproces in de bibliotheken af. Veel is ten goede veranderd, toch is nog meer geld nodig om de vernieuwing verder uit te kunnen werken en de winst volledig te verzilveren. Gemeenten, provincies en bibliotheken vragen de Tweede Kamerleden, vooruitlopend op een algemeen overleg over cultuurbeleid op 6 september, om hier aandacht aan te besteden.

De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 400 bibliotheekorganisaties door fusies getransformeerd naar minder dan 200 instellingen, die intensief met elkaar samenwerken, professioneler werken, meer specialisten in huis hebben en aan kwaliteitsnormen moeten voldoen. Dat heeft geleid tot efficiëntere, betere en meer vraaggerichte diensten. Bibliotheken leveren diensten en producten op maat op het gebied van leesbevordering, educatie, informatie, cultuur en maatschappelijke ondersteuning. Via Inburgeringspunten, Gezondheidsinformatiepunten en Makkelijk Lezenpleinen in bibliotheken en websites als schoolbieb.nl, Leesplein en Literatuurplein worden steeds meer mensen en instellingen bediend. Nieuwe vestigingen verrijzen, van informatiepaleizen in grote steden tot Biblioservicebussen met alle mogelijke diensten en producten op het platteland. Dankzij kwaliteitsverbetering, klantonderzoek, vraaggericht werken en het toepassen van winkelconcepten wordt de bibliotheek aantrekkelijker voor een steeds bredere doelgroep. De vernieuwingsoperatie is op stoom.

111 Miljoen extra nodig
Gemeenten en provincies hebben samen met het Rijk de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bibliotheekvernieuwing. De nieuwe diensten brengen echter kosten met zich mee en uit verschillende onderzoeken blijkt dat 111 miljoen euro extra nodig is op jaarbasis, willen bibliotheken ze blijven aanbieden. Vooruitlopend op de bespreking op 6 september van de cultuurbeleidsnota 'Kunst van leven', vroeg daarom vandaag een delegatie vanuit bibliotheken, gemeenten en provincies het Rijk om een extra investering te doen. De bibliotheken willen, gesteund door gemeenten en provincies:

De toegang tot de bibliotheken vergroten door voldoende vestigingen, ruimere openingstijden en initiatieven als Biblioservicebussen; Versterking van samenwerking met andere (cultuur)instellingen en overheden; De economische, culturele en sociale participatie van burgers in de samenleving bevorderen, door informatie ter beschikking te stellen; De kenniseconomie versterken door de mediawijsheid te bevorderen van gebruikers op alle niveaus en van peuter tot senior; De leefbaarheid en sociale cohesie bevorderen, door een veilige en neutrale ontmoetingsplaats te zijn voor iedereen; Eigentijdse collecties, op papier en digitaal, ontwikkelen, op peil houden en via alle bibliotheken toegankelijk maken; Dé vindplaats van betrouwbare en objectieve informatie worden in de digitale wereld; Verder werken aan hun netwerk, zodat er blijvend gewerkt kan worden aan een gezamenlijk basisniveau aan bibliotheekvoorzieningen voor alle inwoners van Nederland; Blijven innoveren;
Het doelgroepen- en marketingbeleid voortzetten en uitbreiden.

Aan de hand van dit tienpuntenplan kan volgens de indieners van het manifest de vernieuwing worden verankerd zodat, zoals de schrijver Kader Abdollah in een pleidooi eerder dit jaar verwoordde, de bibliotheek een veelarmige wegwijzer in onze kennismaatschappij kan blijven en een plek waar je makkelijk binnenloopt: 'als het huis van een vriend die je al jaren kent.'





http://www.debibliotheken.nl/pers